Új uniós irányelv: tízezer euró fölött bűncselekmény a korrupció

Balogh Levente 2017. augusztus 06., 19:03

Tízezer eurós alsó értéket szab meg egy új európai uniós irányelv az uniós forrásokat érintő korrupciós ügyek bűncselekményként való besorolásához.

Mindez annak kapcsán érdekes, hogy Romániában arról zajlik vita, mekkora összeghatárt szabjanak meg, amely alatt a hivatali visszaélés nem minősül bűncselekménynek.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács által elfogadott irányelv értelmében

kimondottan kemény büntetéssel kell sújtani azokat, akik visszaélnek az európai uniós pénzekkel.

Az 1371/2017-es számú direktíva kimondja: legalább négyéves szabadságvesztéssel sújtandó az a személy, aki 100 000 eurósnál nagyobb kárt okoz. A minimális összeg, amely alatt az illetékes szervek eltekinthetnek a büntetőjogi felelősségre vonástól 10 000 euró, vagyis mintegy 45 000 lej. Ez esetben az irányelv rámutat: a tagállamok nem büntetőjogi szankciókat is alkalmazhatnak.

Az irányelv szerint a korrupció kiemelten súlyos fenyegetést jelent az EU pénzügyi érdekeire. „Mivel minden, közhivatalt betöltő személynek kötelessége pártatlanul dönteni, a döntéshozatali vagy elbírálási folyamat befolyásolását célzó vesztegetést, illetve a vesztegetés elfogadását korrupcióként kell besorolni függetlenül attól, hogy az érintett személy mely országban vagy nemzetközi szervezetben tevékenykedik.

A direktívát idén július 5-én fogadták el, és július 28-án jelent meg az EU hivatalos közlönyében. A tagállamoknak 2019. július 6-ig kell saját jogrendjükbe bevezetniük.

Az irányelv román szempontból azért érdekes, mert a országban az év eleje óta vita zajlik arról, mekkora értékhatáron alul ne minősüljön bűncselekménynek a hivatali visszaélés.

Florin Iordache, a képviselőház szociáldemokrata (PSD) alelnöke szerint 200 000 lejben kellene az összeget megszabni, de akár 400 000 lejes alsó küszöbértéket sem tart elképzelhetetlennek. Ellenzéki politikusok és elemzők szerint a nagyobbik kormánypárt célja az, hogy megmentsék Liviu Dragnea pártelnököt egy újabb ítélettől, amely egy 180 000 lejes kárt okozó hivatali visszaélési ügy miatt indult bűnvádi eljárás nyomán várhat rá.