Erdélyi favoritokkal rajtol a Liga 2-es futballbajnokság

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. augusztus 04., 11:46

Az Aradi UTA és a Marosvásárhelyi ASA számít fő esélyesnek a Liga 2-es labdarúgó-bajnokság pénteken kezdődő 2017–2018-as szezonjában. A lapunknak nyilatkozó szakemberek végig kiélezett küzdelemre számítanak.

Bálint László, az ASA edzője biztos benne, hogy mindegyik csapat a legjobbat akarja kihozni a vásárhelyi favorit ellen Fotó: Boda L. Gergely

Húsz csapattal rajtol el hétvégén a másodosztályos labdarúgó-bajnokság 2017–2018-as szezonja, de a közismert – és már megszokottá vált – pénzügyi problémák miatt idén is kérdéses, hogy hányan tudják végigjátszani az idényt. Most Suceaván vannak a legnagyobb pénzügyi problémák, de többen a Brăila gazdasági helyzetét is bizonytalannak tartják.

„Reméljük, hogy megoldják a helyzetet, mert nem tenne jót a versengésnek, ha fel kellene adniuk a bajnokságot” – mondta a Krónikának Marcel Ghergu, a Román Labdarúgó-szövetség vezetőtanácsának új, a Liga 2-es csapatokat képviselő tagja.

A Tărgoviștei Chindia elnöke egyébként úgy vélekedett, hogy pénzügyi problémák mindenhol vannak az országban attól függően, hogy mennyire kiegyensúlyozott a klubok költségvetése, hogy milyen szerződéseket kötnek.

Mit keresnek a másodosztályban, ha gondjuk van? Ha panaszkodnak, akkor változtassanak a stratégiájukon, próbáljanak meg támogatót szerezni”

– fogalmazott. 

Az elmúlt három szezon során mindig voltak kirostálódott csapatok, tavaly például négyen is visszaléptek menet közben a megmérettetéstől. Emiatt az idény végén csak a Resicabányai Metalul esett ki, ám végül ő is a Liga 2-ben folytatja, miután a héten hivatalosan is megkapta a csődhelyzetben lévő Brassói FC helyét. Az új szezonban ugyanakkor már Snagovi Sportul néven fog szerepelni, székhelyét pedig hivatalosan is átköltöztette az Ilfov megyei Ghermănești faluba.

Első mérkőzését Nagyváradon játssza szombaton az ellen a Luceafărul ellen, amelyik második idényét kezdi meg a Liga 2-ben, és a nyáron leszerződtetett Cornel Țălnar edző irányításával

már merészebb célokat tűztek ki a puszta bennmaradás helyett.

Sportigazgatójuk, Cristian Lupuț a Krónikának elmondta, hogy hivatalosan az első öt hely valamelyikét célozzák meg, ezért feljutási esélyeket még nem is latolgatnak. „Még csak most kezdődik a szezon, három-négy fordulónak el kell telnie, hogy az erőviszonyok megmutatkozzanak. Nekünk kedvező a rajt menetrendje, remélem, ez az eredményekben is megmutatkozik majd. Sikerült minden poszton értékes játékosokkal feltöltenünk a keretünket, ezért bizakodóak vagyunk” – fogalmazott.

Ezt a sportfogadásokra szakosodott Intelbet.ro kimutatása is alátámasztja, amely a váradiak együttesét 2,88 millió euróra becsülte, akárcsak a mellettük értékben élen álló UTA keretét – amely az elmúlt két szezonban rendre az osztályozón bukta el a feljutást – és az élvonalból kiesett, csődvédelem alatt álló Marosvásárhelyi ASA-ét.

Utóbbi kettő meg is fogalmazta célként a feljutást,

amelynek esélyeit a fogadóirodák alacsony szorzói is valószínűsítik, de e tekintetben a Călărași, a Târgoviște és az újonc Hermannstadt is az „élbolyban” szerepel.

Kiélezett küzdelem

A szebeniek egyébként emlékezetessé szeretnék tenni visszatérésüket a másodosztályba, mint ahogyan a nagy múltú FC Argeș és a Temesvári Ripensia is újoncként szeretne bizonyítani, de

a szakemberek idén nem számítanak olyan meglepetésre, mint amilyent az elmúlt szezon végén a két újonc, a Bukaresti Juventus és a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK okozott Liga 1-es feljutásukkal.

„Mindenképp érdekes lesz a szezon ezekkel a hagyományos, nagy múltú együttesekkel. Régóta várnak a visszatérésre. Szerintem nagyon küzdelmes lesz az idény” – vélekedett lapunknak Ghergu, aki saját együttesét ugyancsak versenyképesnek tartja a feljutásért zajló harcban.

Cristian Lupuț az élvonalból kiesett Tărgu Jiu-i Panduriit sem becsüli alá, és a Selymes Tibor edzette Szatmárnémeti Olimpia is az élmezőnyben vetné meg a lábát, hogy a következő idényben már ő is csatlakozzon az élvonalra pályázók csoportjához.

A versenykiírás különben nem változott, így a 2017–2018-as szezon 38 fordulója után

az első két helyezett léphet előre a Liga 1-be, míg a harmadik helyezett osztályozót játszik majd az élvonal 12. helyezettjével. A leggyengébb öt csapat kiesik a másodosztályból.

Villámrajtra törekszenek

„Az élvonalba jutásért zajló küzdelem az utolsó fordulóig tart” – vélekedett Bálint László is, az ASA nyáron érkezett új vezetőedzője, aki a már „hagyományosan” feljutásra pályázó UTA, Mioveni, Târgoviște mellett az újonc Hermannstadtot és az Afumați gárdáját is esélyesnek tartja a meglepetésre.

Saját gárdájáról a Vásárhelyi Hírlapnak adott interjúban elmondta, hogy az edzőtáborban elsősorban a csapat egységesítésén dolgoztak, mert az döntő lehet az eredményességük szempontjából. Látványos és hatékony futballra törekszenek, és a szakember szerint meccsről meccsre fejlődött mind a játékuk, mind az erőnlétük.

„Nyilvánvaló, hogy a barátságos mérkőzések eredményei elmaradtak a várakozásoktól, azonban ez normálisnak tekinthető egy olyan csapatnál, ahol menet közben sok új játékos érkezett, és közülük néhányan sérüléssel küszködnek” – fogalmazott. Megjegyezte, hogy

keretük még nem teljes ahhoz, hogy reális esélyekkel pályázzanak a feljutásra,

de így is fontosnak tartaná, hogy győzelemmel kezdjenek pénteken az újonc Miroslavai Ştiinţa ellen. „Papíron a rajt könnyűnek tűnik, de minden mérkőzés nehéz lesz, mert biztos vagyok benne, hogy mindegyik csapat a legjobbat akarja kihozni az ASA ellen” – vélekedett.

Adrian Mihalcea, az UTA trénere (jobbra) szerint csapata készen áll a feljutásért vívandó harcra Fotó: Uta-arad.ro

Kárpótol a tapasztalat

Amennyiben a papírformát vesszük figyelembe, akkor az bizonyos, hogy majd a novemberi 17. fordulóban esedékes UTA elleni rangadó lesz az egyik legérdekesebb találkozó, ám addig még több összecsapást is derbiként emlegetnek. Így a szombati Târgoviște–UTA találkozót is, amellyel kapcsolatban az aradiakat edző Adrian Mihalcea rámutatott, hogy ellenfelük kerete nem sokat változott az elmúlt szezonhoz képest, ezért homogén csapatot alkotnak.

„Jól szervezettek és nagyon érdekes játékosaik vannak.

De ettől még nem tudnak ránk ijeszteni, mert nagyon jól felkészültünk a nyáron,

tapasztalt játékosokat hoztunk, és kulcsembereink is megmaradtak” – ecsetelte. Úgy vélekedett, hogy minden ellenfelüknél nagyobb rutinnal rendelkeznek, és mivel élvonalban edződött futballistákat hoztak, nem okoz majd gondot a gyors összeszokás. „Elképzelhető, hogy lesznek kisebb hibák az elején, de a tapasztalat és a fiatalok ambíciója pótolja majd a hiányosságokat” – fogalmazott a szakember.

Az első fordulóban rendezett idegenbeli mérkőzésüket még nem közvetíti a televízió, mint ahogyan a többi találkozót sem. Ezt lapunknak Ghergu is megerősítette, emlékeztetve: a Román Labdarúgó-szövetséget bízták meg azzal, hogy értékesítse a közvetítési jogokat, az ajánlattétel után pedig pénteken lehetnek fejlemények.  Sajtóhírek szerint egyedül a DigiSport érdeklődött a Liga 2 közvetítése iránt, de licitálás helyett közvetlen tárgyalás útján szeretné megvásárolni a jogokat.

A Liga 2 első fordulójának programja

Péntek, 18 óra: Marosvásárhelyi ASA–Miroslavai Ştiinţa; szombat, 11 óra: Nagyváradi Luceafărul–Snagov, Temesvári Ripensia–Suceavai Foresta, Brăila–Temesvári ASU Poli, FC Argeș–Târgu Jiu-i Pandurii, Târgovişte–UTA, Bukaresti Metaloglobus–Szatmárnémeti Olimpia, Academica Clinceni–Călăraşi, Mioveni–Afumaţi, Hermannstadt–Balo­teşti.