Tornatankönyv: mossa kezeit a tanügyminiszter

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 04., 09:46

Liviu Pop oktatási miniszter szerint a tankönyvekre – beleértve a testneveléstankönyvet is – már azelőtt kiírták a versenytárgyalást, hogy ő átvette volna az oktatási tárca vezetését, és az eljárást nem lehet leállítani.

Liviu Pop

A tárcavezető az Agerpres szerint csütörtökön este hangsúlyozta, a tankönyvekre kiírt licitet „örökölte”, akárcsak az 5–8. osztályra vonatkozó kerettantervet, amelyről a szakértői kormány adott ki rendeletet.

„Ki az a miniszter, aki le tud állítani egy versenytárgyalást, amelyet az oktatási törvény egyik cikkelye alapján írtak ki? A tanulók alapvető joga, hogy ingyen tankönyveket kapjanak az államtól. A licit augusztus 7-én vagy 10-én zárul le. (...)

Én nem tudok leállítani egy versenytárgyalást”

– fogalmazott a miniszter az Antena 3 televízió műsorában.

Liviu Pop hangsúlyozta, „a testnevelést tanító pedagógusok csaknem 15%-a szakképzetlen” „Tanárként tudom, hogy anatómiat hetedikben tanulnak az iskolában, viszont már ötödikben elkezdik a lábszár, az ízületek bemelegítését, és ezek olyan anatómiai fogalmak, amelyeket a gyermekek nem ismernek. Nagyon sok a szakképzetlen tanár, akik nem tudják helyesen bemutatni a tananyagot. Ugyanakkor nagyon sok szülőnek is lenne, amit tanulnia ebből a tankönyvből” – mondta a miniszter.

Mihai Tudose kormányfő nyilatkozatára utalva, miszerint reméli, hogy a testneveléstankönyv csak egy vicc, a tárcavezető azt mondta, a miniszterelnök nagyon jól tudja, hogy egy licitet nem lehet leállítani, a testneveléstankönyv pedig „ha egy örökölt vicc, akkor egy örökölt vicc”.