Tűzforró idők: a legmagasabb fokú figyelmeztetés Erdély nyugati megyéiben

MTI 2017. augusztus 03., 14:20

A legmagasabb fokú, vörös figyelmeztetést bocsátott ki csütörtökön a hőség miatt a román meteorológiai szolgálat Erdély nyugati megyéire és a Vaskapu–Duna-szoros térségére. Románia többi megyéjében a másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Fotó: Barabás Ákos

A figyelmeztetés szerint pénteken és szombaton tovább fokozódik a hőség az egész országban.

A harmadfokú, vörös figyelmeztetés Szatmár, Bihar, Arad és Temes, az ezektől keletre fekvő Szilágy, Kolozs, Maros, Hunyad és Fehér megyére, valamint a Duna melletti Mehedinți és Dolj megyére érvényes.

Ezeknek a megyéknek a sík vidékein és fennsíkjain a csúcshőmérsékletek 39 és 42 fok között lehetnek, és megközelítik az időszak melegrekordjait. Az éjszakai hőmérsékleti minimumok is 22 és 25 fok között várhatók.

Fotó: Barabás Ákos

A meteorológiai előrejelzés szerint a hőhullám fokozatosan Románia déli megyéi felé húzódik, és a jövő hét közepéig kitart. Elsősorban az ország északi megyéiben nő a légköri instabilitás.

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) még a meteorológiai szolgálat legújabb figyelmeztetése előtt közölte: csütörtökön is érvényesek a szerdán bevezetett korlátozások a közutakon. Az erdélyi megyék többségében (Hargita, Kovászna és Brassó megye kivételével) 12 és 20 óra között nem közlekedhetnek a 7,5 tonnásnál nagyobb teherautók.

{K1}