Hamarosan felgördül a függöny a Partiumi Magyar Napokon

Krónika 2017. augusztus 03., 15:38

Neves külföldi és hazai színházi előadók szórakoztatják a résztvevőket a Szatmárnémetiben tizenhatodik alkalommal, augusztus 20–27. között rendezendő Partiumi Magyar Napokon.

Eszenyi Enikő A gyönyörben nincs középút című előadásban Fotó: Port.hu

A minőségi szórakozás és a nívós színházi előadások is helyet kapnak a Partiumi Magyar Napokon, amelyet tizenhatodik alkalommal, augusztus 20–27. között szerveznek meg Szatmárnémetiben.

A színház szerelmeseit már rögtön az elején kivételes, A gyönyörben nincs középút című előadással várják, mely egy különleges atmoszférájú színházi „csemege” Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes szövegeivel, Darvas Ferenc és Melis László dalaival, valamint Eszenyi Enikő Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő szereplésével.

A budapesti Víg Színház produkcióját augusztus 20-án mutatják be a Szatmárnémeti Északi Színházban.

Augusztus 21-én az Aradi Kamaraszínház vendégelőadását tekintheti meg a közönség Sex, drugs, gods & rock´ n´ roll címmel Tapasztó Ernő rendezésében.

„Az Eric Bogosianból és José Saramagóból kikevert elegy a Bibliát tölti újra. A mikrofonnal felszerelt forgószékben ülő Harsányi Attila néhányat fordul, és a topmenedzser Istentől máris a mély depresszióban sínylődő Noéig jut, aztán a fejhangon sivító laza Káintól a drogos múltjára legbüszkébb rocksztárig kerül.

Egyszerre távolítja el és hozza érthető közelségbe a már-már unásig ismertet, bravúrosan és fölényesen játszadozva a mi lenne, ha kérdésével”

– írja Jászay Tamás a Revizor kritikai portálon.

Augusztus 22-én Földes László Hobo Halj meg és nagy leszel című produkciója várja a rajongókat Vidnyánszky Attila rendezésében. Augusztus 23-án a budapesti József Attila Színház társulata hozza el Bohumil Hrabal Sörgyári capriccióját,

24-én pedig Szereted-e még? címmel Szécsi Pál-emlékkoncertnek ad otthont a Szatmárnémeti Északi Színház.

A megemlékezésen olyan neves művészek lépnek fel, mint Gergely Róbert, Némedi-Varga Tímea, Gere Orsolya színművész és zenekaruk, ifj. Rátonyi Róbert vezetésével.

Augusztus 25-én egy nagyszerű darabbal zárják a 16. Partiumi Magyar Napok színházi előadásainak sorát. Az északi színház színpadán Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak? címmel a marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadását tekinthetik meg az érdeklődők Sorin Militaru rendezésében.

„Izgatott, hogy egyszemélyes színházként egyedül játszhatom el a fanyar humorral átitatott történet főszereplőjét. A főhős épp velem egyidős, és én is hasonló romániai városban nőttem föl.

Nálunk is voltak Veres elvtársak, akik így utólag inkább komikusnak tűnnek föl,

nekem is volt ilyen kivételezett helyzetű osztálytársam, mint ennek a történetnek a főhőse, aki mégis boldogtalanul nőtt föl” – nyilatkozta Sebestyén Aba, a darab főszereplője.

A produkció a BBC rádiójáték-pályázatán a Legjobb Európai Dráma díját nyerte el. A színházi előadásokra jegyeket elővételben az északi színház jegypénztárában lehet vásárolni 25 lejes egységáron naponta 10 és 17, valamint szombaton 10 és 13 óra között.