Rekordokat várnak Londonban – 15 román és 16 magyar atléta áll rajthoz a vb-n

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. augusztus 03., 14:57

Tizenöt romániai és tizenhat magyarországi sportolóval a mezőnyben rajtol el pénteken Londonban az augusztus 13-áig tartó atlétikai világbajnokság.

Márton Anita a súlylökésen kívül diszkoszvetésben is megmutathatja, mit tud

Az a csúcsesemény, ahol a szervezők rekordnézettségre, a szurkolók pedig a 10 000 méter hazai klasszisának, Mo Farahnak győzelmére, vagy éppen a visszavonuló jamaicai sprinterlegenda, Usain Bolt utolsó aranyérmeire számítanak.

Román versenyző Nicoleta Grasu diszkoszvetésben szerzett berlini bronzérme óta, azaz nyolc éve nem tudott vb-n dobogóra állni,

a mostani kiírásra pedig a világszövetség még magasabbra emelte a nevezési szintet, ezért a versenyszámok többségében nagyon nagy lesz a konkurencia. A piros-sárga-kék színt képviselő 15 atlétából tizenketten ütötték meg a kvalifikációs mércét – Claudia Mihaela Bobocea (1500 m), Elena Andreea Panţuroiu (hármasugrás), Paula Claudia Todoran (maraton), Liliana Dragomir (maraton), Marius Viorel Ionescu (maraton), Ana Veronica Rodean (20 km gyaloglás), Andreea Arsine (20 km gyaloglás), Narcis Ştefan Mihăilă (50 km gyaloglás), Florin Alin Ştirbu (50 km gyaloglás), Bianca Denisa Răzor (400 m), Alina Rotaru (távolugrás) és Andrei Marius Gag (súlydobás) –, míg hárman – Alexandru Mihăiţă Novac (gerelyhajítás), Angela Moroşanu (távolugrás) és Bianca Ghelber-Perie (kalapácsvetés) – meghívás útján vehetnek részt a seregszemlén.

Magyarország az elmúlt időszak legnépesebb keretével vehet részt a vb-n:

küldöttségét Baji Balázs (110 m gát), Gyurátz Réka (kalapács), Gyürkés Viktória (3000 m akadály), Halász Bence (kalapács), Helebrandt Máté (50 km gyaloglás), Kerekes Gréta (100 m gát), Kovács Barbara (20 km gyaloglás), Kozák Luca (100 m gát), Kővágó Zoltán (diszkosz), Krizsán Xénia (hétpróba), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Márton Anita (súly, diszkosz), Pars Krisztián (kalapács), Récsei Rita (20 km gyaloglás), Rivasz-Tóth Norbert (gerely) és Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba) alkotja.

Érdekesség, hogy

az olimpiai bronzérmes Márton Anita most kiegészítő számában, azaz diszkoszvetésben is kipróbálhatja magát,

ugyanakkor még arra sem volt példa, hogy 100 méter gátfutásban két magyar atléta induljon. A szövetség honlapja által idézett Spiriev Attila sportigazgató szerint az „elképesztő konkurencia miatt” már a legjobb tizenhat közé jutás is bravúrnak fog számítani, ugyanakkor reméli, hogy az éremért utazó sportolóik mellett többen is sikeresek lesznek Londonban.

„Sajnos ugró atléta nincs a magyar csapatban. Reményteli viszont, hogy a fiatalok között vannak olyan tehetségeink, akiknek reális esélyük van arra, hogy a tokiói olimpiára már odaérjenek. Úgy gondolom, hogy részletesebb esélylatolgatásokba nem érdemes bocsátkozni, a versenyek úgyis hamarosan elkezdődnek” – fogalmazott a magyar csapatot vezető szakember.

A vb-n péntek este rendezik a férfi 10 000 méter döntőjét, míg másnap férfidiszkoszvetésben és távolugrásban, valamint női 10 ezer méteren és férfi 100 méteren osztanak érmeket. Vasárnap a férfi- és női maratont futják le, továbbá a férfisúlydobás, a női rúdugrás és a női 100 méteres sprint fináléit tartják meg.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezető testülete egyébként az orosz szövetség felfüggesztésének fenntartását javasolta a kongresszusnak, ezért sportolóik ismét csak semleges színekben, külön engedéllyel rajtolhatnak el Londonban.