Megtelik és marad a „sárkányfészek”: négy nap fesztivál Kolozsváron

Bede Laura 2017. augusztus 03., 11:43

Naponta több tízezer résztvevőt várnak a harmadik alkalommal szervezett, csütörtökön kezdődő kolozsvári Untold fesztiválra. Emil Boc polgármester a lakosok felháborodása sem hajlandó elköltöztetni a fiatalok körében népszerű rendezvényt.

Fotó: Untold

Emil Boc nem hajlandó elköltöztetni a jövőben sem a város szívében, a Kolozsvár Arénában és környékén szervezett Untold fesztivált, ugyanis a rendezvény nemzetközi népszerűsége megakadályozza ebben. A polgármester arra az online petícióra reagált, melyben a vele járó számos kellemetlenség miatt több ezer kolozsvári kéri a fesztivál elköltöztetését a város peremére.

Boc rámutatott, tiszteletben tartja az Untold kapcsán másként gondolkodók véleményét, de a fesztivál nemzetközi népszerűsége nem engedi, hogy új helyszínt keressenek számára.

A Monitorul de Cluj beszámolója szerint az elöljáró hangsúlyozta: úgy véli, a fesztiválnak a városra gyakorolt jótékony hatása még mindig sokkal több, mint a negatív. Hozzátette, egy közösségben fenn kell tartani a pozitív hatásokat, és megnézni, hogyan lehet csökkenteni a negatív hatásokat. Emil Boc arra is felhívja a figyelmet, hogy idén a szervezőcsapat kifejezetten vigyázott arra, hogy minél kisebb kellemetlenséget okozzon a lakosságnak.

Az ország legnagyobb, csütörtökön kezdődő fesztiváljára számos világhírű előadóművész érkezik a kincses városba. A rendezvénysorozat idén a real-life fantasy tematika köré épül,

és a tavaly megismert varázsló mellett egy sárkány lesz a főszereplője az Untoldnak, vagyis az „elmondatlan történetnek”. A fesztivál nagyszínpadának helyet adó Kolozsvár Aréna lesz a „sárkányfészek”, ahol a szervezők bejelentése szerint több mint 1200 rendőr és csendőr felel a résztvevők biztonságáért.

A négynapos elektronikus zenei rendezvénysorozaton több mint 200 hazai és külföldi előadó lép fel 10 helyszínen.

A nagyszínpadi produkciók sorát általában énekesek nyitják délután, a fesztivál húzónevei, a főként holland lemezlovasok pedig éjjel, vagy akár hajnalban lépnek színpadra.

Csütörtök éjjel 1 órától Axwell Ingrosso, Hardwell és GTA felel a fesztiválozók hangulatért, míg pénteken 22 órától, élő zenére bulizhatnak a résztvevők Ellie Goulding koncertjén, őt követi a Lost Frequencies, Don Diablo, Dimitri Vegas & Like Mike és TUJAMO fellépése.

A szombati programban is csak 1 órától szerepelnek nagy nevek, mint Marshmello és Armin Van Buuren. Utóbbi visszatérő vendég, és nagyon jó véleménye van a fesztiválról,

akárcsak a vásárnap fellépő Martin Garrixnek, aki Coachella-fellépése előtt mondta azt, hogy a Tomorrowland mindig izgalmas, de van Romániában egy őrült fesztivál, az Untold. A rendezvénysorozat utolsó napján fellép továbbá John Newman, Alan Walker, Afrojack és Steve Aoki. A fesztiválra 550 lejért lehet bérletet, és 250 lejért napijegyet vásárolni.

Az Untold 2015-ben besöpörte a legjobb nagy fesztiválnak járó elismerést (Best Major Festival),

2016-ban pedig első ízben nyert romániai rendezvény nagydíjat az európai fesztiváldíjak (European Festival Awards) versenyében. Utóbbi megmérettetésen a fesztiválipar szakembereit és a rendezvények szervezőit kreativitásukért és erőfeszítéseikért díjazzák.

Az Untold zenei fesztivált harmadik alkalommal szervezik meg a kincses városban, az előző kiadások nagyon sikeresek voltak, százezres tömegeket vonzottak a Kolozsvár Arénába.

Az Untold fesztivál és a Boldogság Alap nevű szervezet közösen építik fel az első két steril szobát a kolozsvári 2-es számú gyerekgyógyászati klinika és sürgősségi gyerekkórházban, hogy megfelelő ellátásban részesíthessék a leukémiás és más rákos megbetegedésben szenvedő gyerekeket – tájékoztattak a fesztivál szervezői. A legmagasabb színvonalú ellátás hiányában a rákban szenvedő romániai gyerekeknek kétszer kevesebb esélyük van a felépülésre, mint a nyugati országokban. Az Untold fesztivál és a Boldogság Alap javítani szeretnék a kórházba beutalt gyerekek életben maradási esélyeit. A tervek szerint a beruházást 100 000 euróra saccolják, a munkálatokat pedig 2018-ra időzítették.