Új „házirend” a kolozsvári zöldség- és gyümölcsárusoknak

Kiss Előd-Gergely 2017. augusztus 03., 11:38

A kolozsvári önkormányzat felszámolná a járdai kirakodóvásárokat, és szigorú feltételeket szabott a zöldség- és gyümölcsárusoknak. Az érintettek nem örülnek az új „házirendnek”.

Fotó: Ziar de Cluj

Nem helyezhetik ki rendezetlenül a járdára portékájukat a kolozsvári zöldség-gyümölcs árusok: a kolozsvári önkormányzat által szerdán elfogadott határozatban szigorú feltételeket szabtak az értékesítőknek, az új „házirend” megszegéséért pedig komoly bírságot helyeznek kilátásba.

Az Oláh Emese alpolgármester által kidolgozott határozat értelmében

az árusok kizárólag egységes, a városháza esztétikai bizottsága által jóváhagyott standokat helyezhetnek el az üzleteik előtti közterületre.

„Kifejezetten a városkép javítása érdekében döntöttünk a zöldség- és gyümölcsboltok előtti kirakodóvásár felszámolásáról. Nem elfogadható, hogy a zöldséges­zsákok, ládák folyamatosan akadályozzák a forgalmat, ez a jelenség főleg a város amúgy is zsúfolt pontjain okoz problémát. Az árusoknak meg kell érteniük, hogy a járda köztulajdon, nem kezelhetik a boltjuk kiterjedéseként ezt a felületet” – mondta Oláh Emese alpolgármester. Hozzátette, a belváros kis utcáiban az önkormányzat teljesen megtiltja a kirakodást.

A polgármesteri hivatal által kibocsátott engedéllyel rendelkező árusok közvetlenül a boltjuk előtt helyezhetik el a standjukat úgy, hogy

a járdát legalább 3 méteres szélességben szabadon kell hagyniuk a járókelők számára.

A standok beszerzése a boltosok feladata lesz, azonban eleget kell tenniük a határozatban szereplő esztétikai leírásnak: szélességük nem haladhatja meg a 1,6 métert, szürke fémvázra fából készült polcokat kell felszerelni, ezekre helyezhetőek ki a gyümölcsös- és zöldségesládák vagy kosarak.

Boltonként legtöbb három stand kihelyezése engedélyezett. A standok kihelyezése bérleti díj kifizetéséhez kötött, az engedély egy évre szól, amely kérésre meghosszabbítható. Tilos romlott gyümölcsöt vagy zöldséget a standra kirakni, és napernyőket sem helyezhetnek el az árusok, akik ha nem tartják be az előírásokat, 500 és 2500 lej közötti pénzbírságot kockáztatnak.

Míg a lapunk által megkérdezett kolozsváriak azt mondták, örülnek az önkormányzat döntésének,

az árusok nincsenek elragadtatva az augusztus 20-ától hatályba lépő intézkedéstől.

Mihaela Silvăşan, az egyik kolozsvári árus a Ziardecluj.ro portálnak azt mondta, hátrányosan érinti őket az új intézkedés, és elvárták volna, hogy az önkormányzat illetékesei konzultáljanak az érintettekkel, mielőtt meghozzák a döntést. A helyi portálnak ugyanakkor több árus is azt mondta, nem kizárt, hogy tiltakozó akciót szerveznek.