Mihai Tudose: nagy sebességre kapcsoltunk

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 02., 16:52

Csütörtöki ülésén elfogadhatja a kormány az oltástörvény tervezetét, illetve azt a jogszabályt, amely megszabja a gyermekgondozási díj felső határát – nyilatkozta Mihai Tudose miniszterelnök az Agerpresnek.

A kormányfő az állami hírügynökségnek adott interjúban többek között elmondta, hogy a hazai haderőfejlesztés keretében beszerzésre kerülő felszerelések egy részét a tervek szerint a román védelmi ipar állítja majd elő.

Nem adott egyértelmű választ a miniszterelnök az arra vonatkozó felvetésre, hogy szakértői vélemények szerint húsz százalékot meghaladó mértékben is csökkenhetnek a nettó fizetések, miután a társadalombiztosítási és egészségbiztosítási járulék befizetése kizárólag a munkavállalók kötelezettsége lesz.

„Nőni fog a közalkalmazottak fizetése. Folyton merülnek fel aggodalmak.

Állandóan válaszolgatnunk kell kérdésekre, amelyek olyanok részéről érkeznek, akik hangokat hallanak. Elég fejlett az orvostudomány ahhoz, hogy az ilyen eseteket kezelni tudják” 

– szólt Tudose meglehetősen zavaros válasza.

A kormányfő közölte, a közelgő költségvetés-kiegészítés nyomán marad pénz beruházásokra is, ugyanakkor megvan a fedezet a büdzsében a nyugdíjakra és a közalkalmazottak bérére. Tudose úgy nyilatkozott, hogy az év első felében „nem volt túl sikeres" a költségvetés végrehajtása, akad olyan minisztérium – például a távközlési tárca –, amely a rendelkezésére álló összegek mindössze két százalékát költötte el, és szerinte ez volt az egyik ok, amiért a Szociáldemokrata Párt (PSD) megbuktatta a saját kormányát.

„De most nagyobb sebességre kapcsoltunk, és kezdenek rendbe jönni a dolgok.

A múlt hónap volt az első, amikor az országos adóhatóság teljesítette a tervet,

és nem csak hogy elérte, de meg is haladta a begyűjtési mutatókat. Hat hónap stagnálás után végre az európai alapok minisztériumában is beindultak a dolgok, itt korábban teljes pusztaság volt, 2016-ban 0,3 százalékos volt a lehívási arány. Kezdjük behozni a lemaradást, és el fogjuk érni az 5,2 milliárdos célt" – jelentette ki az Agerpresnek Tudose.

Arra a kérdésre, hogy a kormányülések elején nagyon éles hangon szól a miniszterekhez, a kormányfő úgy válaszolt: lehet, hogy néha túloz, és nem elég diplomatikus, de szerinte másképp nem lehet. „Be kell hoznunk szinte félévnyi lemaradást, mely idő alatt nem történt semmi" – utalt a Sorin Grindeanu vezette kabinet munkájára Tudose, aki a gazdasági tárcát irányította a megbuktatott kormányban.