Afrikai sertéspestis Romániában: kártérítést és ellenőrzéseket követelnek a tenyésztők

Krónika 2017. augusztus 02., 16:36

A Sertéstenyésztők Egyesületének képviselői kártérítést kérnek a kormánytól, miután megjelent az afrikai sertéspestis Romániában. Az érdekvédelmi szervezet az ágazat jövőjét félti.

Képünk illusztráció

Kártérítést kérnek a kormánytól és az ellenőrzések szigorítását sürgetik a Sertéstenyésztők Egyesületének képviselői, miután megjelent az afrikai sertéspestis Romániában. Az érdekvédelmi szervezet szerdai közleményében azt kérte, hogy az illetékes állategészségügyi hatóságok tegyenek meg minden olyan intézkedést az érintett régióban, ami a fertőtlenítéshez, a vírus terjedésének megelőzéséhez szükséges.

A Hotnews által idézett közlemény arra is kitér, hogy az afrikai sertéspestis klinikai tüneteit tekintve hasonlít a klasszikus sertéspestisre, a nyirokszöveteket és a vérerek falát károsító vírus idézi elő. Terjesztésében a fertőzött állatokban kialakuló vírushordozásnak is döntő szerepe van.

Kórokozója egy vírus, mely a rothadó húsban négy, a füstölt sonkában öt-hat hónapig megőrzi fertőzőképességét, a talajban nyáron száz, télen pedig akár kétszáz napig is életképes marad.

A vaddisznóknál kullancscsípés útján is terjed, míg a házi sertések rovarcsípés következtében fertőződnek meg, vagy úgy, hogy az egészséges jószágok esznek a beteg állatok kiprüszkölt orrváladékával, felköhögött nyálával megfertőzött táplálékból.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy máig sem sikerült kifejleszteni sem a kór gyógyszerét, sem a megbetegedést megelőző védőoltást.

Csak a beteg, illetve a fertőzésnek kitett állatok leölésével és ezek elégetésével lehet megállítani a terjedését. Szerencsére a betegség emberre nem jelent kockázatot.

„Azonnal meg kell állítani a kór terjedését, hiszen az évekig válságban lévő ágazat épp hogy kezdett talpra állni, munkahelyek teremtődtek és a hústermelők jelentősen hozzájárultak az állami büdzséhez” – zárja közleményét a Sertéstenyésztők Egyesülete.

Amint arról beszámoltunk, a hatóságok kedden jelentették be, hogy megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a fertőzőgócot Szatmárnémeti szélén fedezték fel a hatóságok egy háztáji gazdaságban.

A betegség összesen hét állatot fertőzött meg két háztáji gazdaságban, miután az egyik gazdaságról átterjedt egy szomszédosra is. A megfertőzött állatokat elégették. Az első vizsgálatok alapján feltételezik, hogy a kórokozó Ukrajnából került Romániába, fertőzött állati eredetű termékek révén. Több állami intézmény bevonásával további vizsgálatokat végeznek a fertőzés eredetének pontos megállapítása érdekében.

{K1}