Az Untold elköltöztetését kérik: kellemetlenséget okoz a kolozsváriaknak a megafesztivál

Pap Melinda 2017. augusztus 02., 10:44

Kellemetlenséget okoz a kolozsváriaknak a város szívében tartott, százezreket vonzó Untold fesztivál. A városlakók internetes petícióban kérik a hétvégén tartandó megabuli elköltöztetését a város peremére.

Fotó: Transilvania Reporter

Két nap alatt több mint ezren írták alá azt az internetes petíciót, mely a kolozsvári Untold fesztiválnak a város peremére való költöztetését kéri a polgármesteri hivataltól. Mint a petíció kezdeményezői rámutatnak, ahogy az Electric Castle-t vagy a MOX fesztivált is Kolozsvárhoz közeli településeken szervezik meg, úgy az Untoldnak is a váro­son kívül a helye.

Jelenlegi formájában a fesztivál korlátozza a városlakók és az itt dolgozóknak a közterületek használatához való jogát,

fölösleges forgalmi dugókat és több napig tartó folyamatos hangszennyezést okoz” – áll a petícióban, melyet szerdán délelőttig több mint ezren írtak alá.

Az idén harmadik alkalommal megszervezett, a hétvégén, augusztus 3–6. között zajló fesztivál számos bosszúságot okoz a lakosoknak.

A sportcsarnok mellett egy hete épül az egyik színpad Fotó: Pap Melinda

A Kolozsvár Aréna köré szerveződő, több százezer fős rendezvényre már két hete, közvetlenül a Depeche Mode-koncert után elkezdődött a készülődés, ami a gépkocsiforgalom korlátozásával is együtt jár az amúgy is forgalmas környéken.

Az Untold színpadai már egy hete, éjjel-nappal épülnek, mesélte lapunknak egy ott lakó,

aki szerint a folyamatos zaj miatt nemcsak a hatalmas ricsajjal járó fesztivál ideje alatt, de már napokkal előtte sem lehet pihenni a környéken. „Az éjjel például fél 3-kor még szerelték a színpadot a munkások” – mesélte az új sportcsarnok előtti helyszínnel átellenben lakó olvasónk.

Elmondta, a forgalomkorlátozás is zavarja a környékbelieket, akik közül főleg az idősebbek nincsenek tisztában azzal, hogy kerülő útvonalakra terelték a buszjáratokat, autóbusszal pótolták a villamost annak érdekében, hogy a magánfesztivál szervezői megfelelően felkészülhessenek a több százezer külföldi és hazai bulizó fogadására.

A lapunk által megkérdezett kolozsváriakat az utcák lezárása mellett a Sétatér elkerítése háborítja fel leginkább,

a petíció kezdeményezőihez hasonlóan sokan vélik úgy, hogy a városvezetés a lakosok közterületek használatához való jogát korlátozza azáltal, hogy több napra lezárja előttük a parkot. Az intézkedésnek az ebtulajdonosok, a rendszeresen itt kocogók örülnek a legkevésbé, de a nyári melegben hűsölni járó idősek sem díjazzák.

A számos kellemetlenség miatt a környékbeliek közül sokan elutaznak a csütörtökön kezdődő négynapos fesztivál idejére,

míg az élelmesebbek hatalmas összegekért adták bérbe lakásaikat a bulizó fiataloknak.

Kedden este több tucat fiatal állt sorban a már lezárt parkban Fotó: Pap Melinda

Mint arról beszámoltunk, a tavaly összesen több mint 300 ezer látogatót vonzó Untold fesztivál óriási árfelhajtó erővel hat a helyi ingatlanpiacra, a rendezvény négy napja alatt 3000 eurót is elkérhetnek egy lakás bérléséért. Egy hónappal ezelőtt a helyszínek közelében már alig akadt kiadó szálláshely.

Nem hajlandó elköltöztetni a jövőben sem a város szívében, a Kolozsvár Arénában és környékén szervezett Untold fesztivált, ugyanis a rendezvény nemzetközi népszerűsége megakadályozza ebben – jelentette ki Emil Boc. A polgármester arra az online petícióra reagált, melyben a vele járó számos kellemetlenség miatt több ezer kolozsvári kéri a fesztivál város peremére való költöztetését. Boc rámutatott, tiszteletben tartja az Untold kapcsán másként gondolkodók véleményét, de a fesztivál nemzetközi népszerűsége nem engedi, hogy új helyszínt keressenek számára. A Monitorul de Cluj beszámolója szerint az elöljáró hangsúlyozta: úgy véli, a fesztiválnak a városra gyakorolt jótékony hatása még mindig sokkal több, mint a negatív. Hozzátette, egy közösségben fenn kell tartani a pozitív hatásokat, és megnézni, hogyan lehet csökkenteni a negatív hatásokat. Emil Boc arra is felhívja a figyelmet, hogy idén a szervezőcsapat kifejezetten vizsgázott arra, hogy minél kisebb kellemetlenséget okozzon a lakosságnak.