Hőségriadót fújtak Erdélyben

Krónika 2017. augusztus 01., 16:05

Másodfokú hőségriasztást rendelt el csütörtök estig az Országos Meteorológiai Szolgálat (INMH) az ország tizenöt, nyugati és központi megyéjében. Az ország többi részén pedig elsőfokú riasztás lesz érvényben a kánikula miatt.

Fotó: Boda L. Gergely

Kedden a hőhullám már elérte a Bánságot, a Körösök vidékét, Máramarost, valamint Erdély, illetve Olténia egy részét. Az előrejelzések szerint szerdán és csütörtökön Maros, Kolozs, Bihar, Szatmár, Temes, Szilágy, Máramaros, Krassó-Szörény, Arad, Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Hunyad, Dolj és Mehedinţi megyében

36–39 Celsius-fok körül alakul a nappali csúcshőmérséklet,

a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig eléri és sok helyen meg is haladja a kritikus 80-as szintet. Sok helyen éjszaka sem süllyed 20 fok alá a hőmérők higanyszála. Az ország többi részén sárga jelzésű riasztás lesz érvényben szerdán és csütörtökön, 35-37 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre kell számítani. A kánikula a hétvégén is kitart – figyelmeztetnek a meteorológusok.

Fotó: Barabás Ákos

A tartós hőség nemcsak a szív- és a keringési betegségben szenvedőket, hanem az egészséges szervezetet is megviseli, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok. A nagy melegben kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel – naponta 1,5-2 liter elfogyasztását ajánlják –, de kerülni kell a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint az alkoholos italok fogyasztását.

A szakértők azt tanácsolják, lehetőség szerint kora reggel vagy késő esti órákban induljunk útnak, s akkor is válasszuk inkább az árnyékos helyeket. 11 és 18 óra között kerüljük a zsúfolt helyeket, az erős napfényt és a megterhelő fizikai tevékenységet. Viseljünk világos színű, vékony, szellős, laza ruházatot, kalapot és napszemüveget. Fogyasszunk gyümölcsöket és zöldségeket (dinnye, szilva, paradicsom), joghurtot, táplálkozzunk kiegyensúlyozottan és változatosan, előnyben részesítve az alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket.