Gazdára váró szász erődtemplomok: áruba bocsátja ingatlanjait a medgyesi konzisztórium

Pap Melinda 2017. augusztus 01., 11:52

Tizenhat szász erődtemplomnak keres gazdát az evangélikus egyház medgye­si konzisztóriuma. Az egyházi testület csupán a terület áráért adná el leromlott állapotú ingatlanjait azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos felújítja azokat.

Fotó: Wikipedia

Új gazdát keres a hívek nélkül maradt erődtemplomai számára a szász evangélikus egyház medgyesi konzisztóriuma, az egyházi testület 16 leromlott állapotú istenházát adna el az alatta található terület áráért, amennyiben az tulajdonos restaurálja azokat, és a jövőben is gondját viseli. Ulf Ziegler, a medgyesi konzisztórium lelkésze a Hotnews hírportálnak elmondta, ily módon szeretnék megmenteni az évszázados műemlékeket, eddig azonban nem akadt jelentkező.

„Nincs már ott semmi látnivaló”

A 16 áruba bocsátott erődtemplom egyike a Szeben megyei Csicsóholdvilág (Țapu) erődtemploma. Az egykor 380 lelkes szász közösségből mára hárman maradtak, az idős emberek már nem képesek gondját viselni. Bár az egyház igyekszik kisebb javításokat végezni a több mint 500 éves ingatlanon, az erődfal több helyen is bedőlt, és az épület is leromlott állapotban van, sürgős beavatkozás hiányában félő, hogy összedől. A műemlék veszélyes állapota miatt zárva áll, igaz,

ezzel a lopásoknak is megpróbálja elejét venni az egyház, ugyanis a orgona és oltár egyes darabjait elvitték, ahogy a padok és padlózat is hiányoznak,

írta a hírportál. „Nincs már ott semmi látnivaló. (...) Ellopták az ikonokat az oltárról, az orgona sípjait és billentyűit is elvitték. Ki őrizze? Felveri a gaz. Négy éve az unokatestvéremmel és a gyerekével elmentünk, kitakarítottuk. Már nem mehetek, agyvérzésem volt, alig járok” – mondta a Hotnews riporterének Johann Hihn.

A 78 éves férfi az utolsó szászok egyikeként szégyelli a templomnál uralkodó állapotokat, a hatóságok nemtörődömségét. „A polgármesteri hivatal tehetne valamit a szociális támogatásban részesülőkkel, mert

jönnek a turisták, és szégyen, ahogy kinéz. Nekik kell tenniük valamit, mert szászok már nincsenek”

– mondta az idős ember Mikeszásza önkormányzatára utalva. Hozzátette, a 15. században épült templomban már nem tartanak szertartásokat, a három evangélikust kocsival viszik a szomszéd település istenházába.

Hihn szerint 1997-ben még 57 szász volt a faluban, ezek vagy kivándoroltak Németországba, vagy meghaltak. A medgyesi konzisztórium kisebb javításokat végeztetett a műemléken, melynek napról napra romlik az állaga.

Hosszadalmas felújítás

A szász evangélikus egyház honlapján szereplő információk szerint

15 erődtemplomnál végeznek állagmegőrzési, felújítási munkálatokat a Regionális Operatív Program keretében,

Csicsóholdvilág nem szerepel a listán. Ellenben több település – például Feketehalom, Kőhalom és Szászfehéregyháza – műemlék temploma mellett megtalálható rajta a Brassó megyei Szászveresmart (Rotbav) erődtemploma, melynek tornya és a hajó egy része tavaly februárban leomlott.

A közvetlenül az E60-as európai út mellett álló templom egyike a legrégebbi barcasági szász templomoknak, építése 1250-ben kezdődött, a 15. században erősítették meg, és vették körül erődfallal. Szintén tavaly omlott le a Brassó megyei Rádos templomtornya is, a több mint 500 éves építményen hosszanti repedés jelent meg, mely egyre szélesedett, és

bár a szakértők gyors beavatkozást sürgettek, mire a hatóságok léptek, lezuhant a harang és vele együtt a torony egy része is.

A templomot egyébként már 2014-ben bevették egy átfogó, uniós finanszírozású felújítási projektbe. Kiemelkedő építészeti jelentősége van, mivel a 15. században elkezdett felépítése óta nem végeztek nagyobb módosításokat rajta, és egy, a reformáció előttről származó falfestmény ékesíti.

Az evangélikus egyház felújítási projektjének keretében tavalyig húsz erődtemplomot restauráltak.

Újabb 18 vár felújításra, valamint arra, hogy bekerüljön a különböző turistaprogramokba, restaurálásuk közel tízmillió euróba kerülne.

Vlad Alexandrescu korábbi művelődési miniszter tavaly, a két templomtorony leomlása után sürgősségi pénzalap létrehozását javasolta a veszélyeztetett épített örökség megmentésére. Közölte, Romániában több mint 600 műemlék épület áll az összeomlás szélén, elsősorban a gazdátlanul maradt szász erődtemplomokat fenyegeti a megsemmisülés veszélye.