Folytatnák a váradi vár felújítását, új pályázati lehetőségeket keresnek

Pap Melinda 2017. augusztus 01., 16:31

A fejlesztési minisztérium elutasítása ellenére nem mond le a vár bástyáinak és a várfalnak a felújításáról a nagyváradi önkormányzat: más támogatási forrást keres a projekthez.

Fotó: Lexikon.adatbank.ro

Más pályázati forrást keres a vár bástyáinak és a várfalnak a felújítására a nagyváradi önkormányzat, miután a fejlesztési minisztérium visszadobta a Regionális Operatív Program keretében benyújtott pályázatát – mondta el a Krónikának Emődi Tamás építész, aki maga is részt vett a projekt tervezésében. Kifejtette, a fejlesztési tárca a hibás telekkönyvi kivonat miatt emelt kifogásokat, ugyanis egyes épületrészek nem jelentek meg a telekkönyvben, amit az önkormányzat orvosolt.

Bár a városvezetés korábban két ízben is nyert európai uniós pályázatot a vár felújítására, Emődi Tamás szerint azok csak a belső épületegyüttesre vonatkoztak, a várfal és a bástyák felújítása nem szerepelt benne, így nem is tudhattak a telekkönyvi hiányosságokról. Elmondta,

az önkormányzat pert indított a pályázat elutasítása miatt, ugyanakkor új forrásokat keres a projekt megvalósítására.

Ilie Bolojan polgármester korábban arról számolt be, hogy a Regionális Operatív Program keretében benyújtott projektet azzal a kifogással utasították el, hogy nem egyértelmű: a bástyák az önkormányzat tulajdonát képezik, vagy sem.

Azt kérték, az önkormányzat bizonyítsa be: a teljes műemlék épületegyüttes birtokosa.

Bolojan kifejtette: elképzelhető, hogy az öt védőbástya nem volt egyértelműen beazonosítva a vár felmérésekor, az elöljáró szerint azonban a hivatal már bizonyította, hogy a vár egészének tulajdonosa. Emiatt

fellebbeztek a projekt visszautasítására vonatkozó döntés ellen, és miután az illetékes hatóságok fenntartották eredeti álláspontjukat, a közigazgatási bírósághoz fordultak.

A váradi önkormányzat tavaly ősszel nyújtotta be a középkori vár Csonka és Bethlen-bástyájának, illetve a várfalnak a helyreállítására vonatkozó pályázatát a Regionális Operatív Programhoz. A projekt keretében restaurálják és konzerválják a vár- és bástyafalakat, valamint az alapzatot, közművesítést végeznének, a terv szerint pedig konferenciaközpontot is kialakítanak. A felújítandó Csonka bástyában egyébként a városi pénzből létrehozott nyári színház működik.

Az önkormányzat 2009-ben, majd 2012-ben nyert támogatást a 15 hektáron elterülő vár belső épületeinek felújítására. A 87,86 millió lej értékű felújítási projekthez 66,31 millió lejt az Európai Unió biztosított, a felújítást 2010-ben kezdték el, és öt évig tartott. A váradi Közép-Európa egyik legjobban megőrzött olasz reneszánsz stílusban épített vára. Az ötszögű, sarokbástyákkal körülvett vár 1570–1618 között nyerte el mai formáját.