Meleșcanu: Rogozin össze akarta ugrasztani Romániát és Oroszországot

Rostás Szabolcs 2017. július 31., 18:05

A román hatóságok szerint Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes szándékosan azért kívánta áthágni az EU-ba való beutazás tilalmát, hogy egymásnak ugrassza Bukarestet és Moszkvát.

Teodor Meleșcanu az asztanai EXPO-2017 kiállításon Fotó: Román külügyminisztérium/Agerpres

Nem csitul az adok-kapok az orosz és a román kormány illetékesei között azután, hogy a bukaresti hatóságok nem engedték be az ország légterébe Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettest. Teodor Meleșcanu román külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, az orosz politikus azzal a szándékkal próbálta kijátszani az Európai Unióba való belépés tilalmát, hogy „megnehezítse” Románia és Oroszország kapcsolatát.

A román diplomácia vezetője feltárta: a Moldovai Köztársaságba tervezett látogatása előtt néhány nappal

Rogozin a Twitteren bejelentette, hogy át fog utazni Románián, sőt a térképet és az útvonalat is közzétette.

A román légi irányítás a bukaresti külügyminisztériumtól kapott tájékoztatás alapján tagadta meg a a román légtérbe való berepülést a politikust szállító repülőgéptől.

„Meggyőződésem, hogy Rogozin nem véletlenül szállt fel egy polgári repülőgépre.

A miniszterelnök-helyettes szándéka az volt, hogy politikai konfliktust robbantson ki Románia és Oroszország között"

– nyilatkozta Teodor Meleșcanu az Antena 3 hírtelevíziónak. A külügyminiszter egyúttal cáfolta, hogy veszélyben voltak a Siberia Airlines gépének utasai, szerinte a nemzetközi polgári repülésről szóló Chicagói Egyezmény alapján megoldást találtak volna arra az esetre, ha üzemanyag nélkül marad a végül Minszkben landoló gépmadár.

A bukaresti hatóságok fellépése nyomán az EU szankciós listáján szereplő Rogozin péntekre tervezett moldovai látogatása meghiúsult. Bukarest a lépését indokolva arra hivatkozott, hogy az EU 2014-ben megtiltotta azok belépését vagy átutazását a tagországok területén, akik aláássák Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását.

Oroszország az incidens miatt tiltakozott Romániánál.

„Természetesen lesz erre válasz. Nem lesz annyira emocionális, mint az első reagálás, de pontosan meg fogjuk állapítani, hogy ki áll e mögött Chișinăuban, Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben. Be fogjuk azonosítani, hogy mely személyek hozták meg ezt a döntést, a szankcióink pedig egyeztetettek és személyre szólóak lesznek" – nyilatkozta Rogozin a Rosszija 24 hírcsatornának.

A politikus azt is közölte, hogy az incidens nyomán Teodor Meleșcanu módosította egy hivatalos útját, amely során megállt volna Moszkvában és „minden eshetőségre készen” egy másik útvonalat választott. Erre reagálva a bukaresti tárca közölte, a román külügyminiszter útvonalát már jóval a pénteki incidens előtt módosították és a tárcavezető az Aeroflot-járat idejének megváltoztatása miatt döntött úgy, hogy nem Moszkvában fog átszállni. Az orosz főváros az asztanai EXPO-2017 kiállításról hazatérőben lett volna tranzitállomás Meleșcanu számára.