„Megcsinálták a lehetetlent” – véget ért a magyarországi vizes világbajnokság

Krónika 2017. július 31., 17:23

Kilenc éremmel zárta Magyarország a hazai rendezésű vizes világbajnokságot. A FINA-elnök szerint a vasárnap zárult seregszemle volt minden idők legjobb vb-je.

Táncosok a 17. vizes világbajnokság záróünnepségén a Papp László Budapest Sportarénában Fotó: MTI

A budapesti Duna Aréna melletti FINA-szökőkút szimbolikus elapadásával zárult vasárnap este minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye: az a vizes világbajnokság, amelyet a nemzetközi szövetség elnöke, Julio Maglione minden idők legjobbjának nevezett, és feledhetetlennek tartja az elmúlt két és fél hét élményeit.

Mindannyian itthon éreztük magunkat, fantasztikus helyszíneken, zsúfolt lelátók előtt, csodálatos hangulatban, a magyar emberek szeretetétől övezve.

Ennek köszönhetően mind a hat sportágban kivételes teljesítményeket láthattunk" – értékelte a sportvezető.

A balatonfüredi és budapesti helyszíneken rendezett seregszemle szervezőbizottságának elnöke, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter úgy vélekedett, hogy ha a vb során nem lehetett észrevenni, hogy mindössze két évük volt a felkészülésre, akkor valóban elmondhatják, hogy megcsinálták a „lehetetlent".

Nehéz volt, de gyönyörű. Kedvet kaptunk hozzá.

A magyar kormány nevében is kijelenthetem, önöket bármikor, bármely új kihívás esetén tárt karokkal visszavárjuk" – fogalmazott a záróünnepségen.

Fotó: MTI

Hétfőn már azt is közölte, hogy az összesen öt helyszínen zajló eseményekre közel félmillióan látogattak ki, ám az már a korábbi beszámolókból is kiderült, hogy népes és lelkes közönség követte figyelemmel a tornát.

A „tombolás” pedig a zárónapról sem hiányzott, mert a 400 méteres vegyesúszás újabb sikereket hozott a hazaiaknak: a szám olimpiai bajnoka és címvédője, Hosszú Katinka világbajnoki rekorddal csapott elsőként célba a hölgyek között, míg Verrasztó Dávid az amerikai Chase Kalisz mögött másodikként végzett.

{K1}

Ezzel nyolcra nőtt a magyar úszóérmek száma,

amely bár elmarad Sós Csaba szövetségi kapitány tíz medálról szőtt céljától, de összeségében ő is elégedetten nyilatkozott. Az M4 Sportnak rámutatott, hogy a férfi gyorsváltó bronzérme őt is meglepte, de azt sem gondolta volna, hogy az együtt négy éremre esélyes Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás egyet sem szerez.

„Cseh Laciban biztos voltam, mert eddig ő mindig nyert érmet.

Ez lassan ugyanolyan törvény lesz, mint a Pitagorasz-tétel, hogy amikor vb van, Cseh érmet nyer.

De Kazanyban hármat nyert, most egyet. Viszont nagyon sok negyedik-ötödik-hatodik helyezésünk volt, több mint kétszer annyian úsztak döntőt, mint Rióban. Tehát mozog a középmezőny, mozognak a fiatalok, és lesznek olyanok, akik Katinkán kívül is fognak tudni nyerni a jövőben" – értékelt.

A tornát két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel záró

Hosszú Katinka fantasztikusnak és megismételhetetlennek tartja a szurkolók által teremtett élményt.

Sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy korábban még soha nem szerzett négy érmet egyetlen világbajnokság alatt, ezért a tanulságok levonása mellett rendkívül elégedett a történetekkel

Fotó: MTI

„Remélem, sok gyerek volt a lelátón, akiket inspirált ez a két hét, és egyszer majd azt mondják, nagy sportolók akarnak lenni, akik képviselik Magyarországot. Pici kis ország vagyunk, de a sport egy kitűnő lehetőség arra, hogy megmutassuk magunkat" – fogalmazott az MTI által idézett klasszis, aki a héten már Moszkvában vesz részt világkupa-versenyen.

A 400 méter vegyesen elért sikerek után

Magyarország két arany-, öt ezüst- és két bronzéremmel a kilencedik helyen zárt az összesített éremtáblán.

Románia a papírformának megfelelően lemaradt a tabelláról, ahol az Egyesült Államok 21 arany-, 12 ezüst- és 13 bronzéremmel végzett az élen Kína (12, 12, 6) és Oroszország (12, 6, 8) előtt. A torna legjobb férfi úszójának a hét aranyat szerző amerikai Caleb Dresselt választották, míg a legjobb női versenyző a három arany- és egy ezüstérmet ünneplő svéd Sarah Sjöström lett. Utóbbi összesen két világcsúcsot is jegyzett, abból a tizenegyből, amelyet a Duna Arénában úsztak a vb-n.

Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos hétfőn hangsúlyozta, hogy a cápradresszes időszakot leszámítva ennyi rekord olimpiai utáni évben még soha nem született a vb-k történetében. Szerinte ez

nagyban köszönhető a „tudatos magyar tervezésnek”,

ami egy londoni cég tanulmányát vette kiindulási alapul, mert „a gyors medence esetében fontos szerep jut a vízmélységnek, a vízfeszítés technikájának, a víz áramlásának”. Fürjes szerint a magyar nemzetet összekovácsolta a vizes vb, amit igazából „nem a világbajnokság miatt rendeztek meg”, hanem azon túlmutatóan, az elkövetkezendő évtizedekre gondolva.

A következő FINA-vb-t Dél-Korea szervezheti, de Budapesten jövőre junior szinkronúszó-világbajnokság lesz, 2019-ben pedig junior úszó-világbajnokság, 2020-ban pedig az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és műugrók Európa-bajnokságát rendezik meg a Duna Arénában.