Csak az inflációnak megfelelően emelik az extra nyugdíjakat

Rostás Szabolcs 2017. július 31., 16:34

Nem a munkakörnek megfelelő bérek, hanem az infláció alakulása alapján számítják ki a jövőben a speciális nyugdíjakat. Kormányzati illetékesek elismerték, hogy „nem normálisak" a 35 ezer lejre rúgó extra öregségi juttatások.

Fotó: Barabás Ákos

A Mihai Tudose vezette kabinet több tagja is megerősítette, hogy a kormány módosítani készül a speciális nyugdíjak odaítélését szabályozó törvényen. Az extra illetmények megnyirbálásának szándékáról szóló információkat több rendvédelmi szakszervezet is megszellőztette az elmúlt időszakban, ennek hatására pedig ezrével nyújtották be nyugdíjazási kérelmüket a román hadsereg és a belügyminisztérium nyugdíjkorhatárt elért dolgozói.

{K1}

Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter vasárnap este az Antena 3 hírtelevíziónak elmondta, a kormány várhatóan szerdai ülésén tűzi napirendre sürgősségi rendelettervezetét, amely nemcsak a katonák, rendőrök és hírszerzők különleges nyugdíjának, hanem valamennyi extra illetmény odaítélését szabályozza majd a jövőben. A kormány elképzelése szerint a nem a nyugdíjalaphoz való hozzájárulás elve alapján megítélt nyugdíjakat a jövőben nem az aktív dolgozók bérének alakulása, hanem szigorúan az infláció mértéke alapján indexálják.

Vasilescu közölte, óriási összegeket eredményez a jelenlegi szabályozás, miszerint a különleges nyugdíjakat az illető munkakörnek megfelelő bérekhez hasonló arányban emelik; a miniszter szerint a román gazdaság nem képes fedezni ezeket a járandóságokat. Mindazonáltal a nyugdíjkorhatár küszöbén állók szeptember 15-éig türelmi időt kapnak, és addig eldönthetik, hogy a jelenlegi szabályozás vagy az új feltételek szerint kívánnak nyugdíjba vonulni.

„Románia rengeteg aberráns törvénnyel rendelkező ország, ezeket a jogszabályokat helyre kell igazítani. Ilyen az is, amelyik nem a nyugdíjalaphoz való hozzájárulás elve alapján biztosít nyugdíjat, és amely miatt a mai 33 ezer lejes járandóságok pár év múlva 66 ezer lejesre duzzadnak.

Bár egyesek nagyon idegesek lesznek az intézkedésünktől, gátat kell szabnunk az abszurd emelkedésnek, ellenben szétreped az egész rendszer" – szögezte le a munkaügyi miniszter.

Hasonlóképpen nyilatkozott Adrian Ţuţuianu védelmi miniszter is, fenntarthatatlannak nevezve, hogy léteznek 35 ezer lejes katonai nyugdíjak is – történetesen a katonai ügyészeké. Mindenesetre még nem tisztázódott teljesen a különleges nyugdíjak jövőbeni kiszámításának módja, a tárcavezető ugyanis a România hírtévének úgy nyilatkozott, nem fog megváltozni a katonai járandóságok kiszámításának algoritmusa, mindössze „megfelelő korrekciókat" kívánnak végrehajtani. A munkaügyi miniszterhez hasonlóan Ţuţuianu is igyekezett kihangsúlyozni, hogy nem fog csökkenni a hadsereg egykori dolgozóinak nyugdíja.

A balliberális koalíció vezetői egyébként hétfőn többek között az extra nyugdíjak szabályozását célzó kormányrendelet ügyében egyeztettek. A tanácskozást követően Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és a Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke úgy vélekedett, mindenképpen szükség van a jelenlegi „anomáliák” kiiktatására. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közölte, a kormány három alapelv mentén módosítja a hatályos jogszabályokat.

„Az eddig megítélt nyugdíjak nem csökkenhetnek, a jövőben a nyugdíj összege nem haladhatja meg az illető munkakört betöltő alkalmazott fizetését, továbbá a járandóságokat ezentúl kizárólag az infláció alapján emelik" – sorolta a módosításokat Dragnea. A képviselőház elnöki tisztségét betöltő politikus ugyancsak bírálta, hogy a jelenlegi szabályozás szerint akár 150 százalékkal is megemelkedhet egy extra nyugdíj. Hozzátette: ha nem avatkozik be a kormány, a speciális nyugdíjak kifizetéséhez szükséges jelenlegi hatmilliárd lejes költségvetési ráfordítás két éven belül 10-11 milliárdra emelkedhet.

Közben a hadsereg és a rendvédelmi szervek dolgozói közül egyre többen kérik nyugdíjazásukat a jelenlegi szabályozás megváltozásának hírére: Klaus Johannis államfő hétfőn a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tíz magas beosztású főtisztjének nyugállományba vonulási kérelmét hagyta jóvá.