„Újranyomott” tankönyvmizéria: sok kiadványra kell új licitet kiírni

Kiss Előd-Gergely 2017. július 31., 10:35

Több tankönyvre is új licitet kell kiírnia a minisztériumnak, így idén ősszel is több tárgyból várni kell a kiadványokra. Ellenben ötödik osztályban elkészült a specifikus román tankönyv, közölte a Krónikával Kovács Irén Erzsébet oktatási államtitkár.

Több tankönyvre is új közbeszerzési eljárást kell kiírnia az oktatási minisztériumnak, így idén ősszel is több tárgyból várni kell majd a kiadványokra, harmadik osztályban például csak idegen nyelvből van új tankönyv.

Ellenben ötödik osztályban elkészült a specifikus román könyv két változatban,

emellett két magyar tankönyv és egy római katolikus vallás tankönyv felelt meg az elbírálási kritériumoknak, ezek ősszel a diákok padjain lesznek – közölte lapunkkal Kovács Irén Erzsébet oktatási államtitkár.

Idegen nyelv - a biztos pont

Elemiben minden évfolyamon van idegennyelv-könyv, első osztályban a valláson kívül minden tárgy le van fedve. Román és magyar nyelvből két-két tankönyv, matematika és környezetismeretből három lefordított kiadvány van forgalomban, míg másodikban két román- és egy magyarkönyv áll rendelkezésre.

„Harmadikban az első közbeszerzési kiírásra nem sikerült a kiadóknak elkészíteni a tankönyveket, csak idegen nyelvből van taneszköz”

– mutatott rá a hiányosságokra is az államtitkár. Elmondta, azóta két-két román, illetve magyar nyelvtankönyvet írtak meg, de a kiadásukra újabb licitet kell kiírni, amire csak az elsőre benyújtott óvások elbírálása után kerülhet sor.

Fotó: RMDSZ

A negyedikeseknek készül egy román tankönyv, míg magyarból kettő közül is választhatnak, de kiadásukhoz itt is újabb licitre van szükség. A 6., 7. és 8. osztályok könyveit ezután írják meg.
Liviu Pop oktatási miniszter Facebook-oldalán közölte, hogy

augusztus 7-én zárul le a versenytárgyalás azokra a kiadványokra, melyek esetében óvtak a kiadók.

„A szomorú az, hogy a kiadók nem nyújtottak be ajánlatot minden szükséges tankönyvre. Ezekre a helyzetekre is keresem a megoldást” – tette hozzá.

Jogi ismeretek és kritikus gondolkodás

Kovács Irén Erzsébet államtitkár kérdésünkre az új tanév újdonságairól is beszámolt. Az igazgatók által kétséggel fogadott kritikus gondolkozás és gyermekjogvédelem tárgyról elmondta: nincs szó új tantárgyról, ez egy oktatási program, mely, akárcsak eddig, osztályfőnöki órán zajlik.

„A jogi alapismeretek elsajátítása elengedhetetlen a jelenlegi társadalomban.

Az iskolarendszernek mindent meg kell tennie, hogy a diákok könnyebben eligazodjanak az egyre bonyolultabb jogrendszer útvesztőiben, és a mindennapi életben tisztában legyenek jogaikkal” – hangsúlyozta az államtitkár.

Fotó: Veres Nándor

A jogi alapismereteket a 2017–2018-as tanévtől minden évfolyamon, elemitől az érettségiig oktatják tantervek és tankönyvek segítségével, de az igazságszolgáltatási intézmények meglátogatására is lehetőségük lesz a diákoknak. Arról is beszámolt, hogy

ősztől kötelezővé válik az eddig választható informatika is, a diákok heti egy órában tanulják majd általánosban.

Kovács Irén Erzsébet szerint az új tantárgyak oktatására augusztusban készítik fel a tanárokat.
Eközben felháborodást váltott ki Liviu Pop oktatási miniszter bejelentése, hogy az ötödikeseknek testnevelésből is lesz tankönyvük. A kifogásolók szerint ez fölösleges kiadás, miközben nincs elegendő tornaterem az országban.