Kiváló magyar szereplés a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon

Hírösszefoglaló 2017. július 30., 16:13

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Fábián László megbízott főtitkár szerint is fantasztikus eredményeket értek el a magyar fiatalok a Győrben szombaton véget ért 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF).

A magyar kézilabdás lányok Romániát legyőzve lettek aranyérmesek Fotó: Győr2017.hu

A MOB első embere a fiatal sportolók vasárnap délelőtti budapesti fogadásán az MTI szerint hangsúlyozta, hogy Magyarországon a július a sportról szólt, és a hazai események közül az EYOF-ot nevezte a legkiemelkedőbbnek, hiszen szavaival élve az ifjúsági fesztivál méreteiben a téli olimpiát is meghaladta.

Kulcsár Krisztián szerint Magyarország első olimpiai rendezvényén egyáltalán nem volt mindegy a szereplés, s emlékeztetett arra, hogy Győrben a 152 fős magyar csapat 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzérmet gyűjtött – ezzel a MOB tájékoztatása szerint

a magyarok az oroszok (30, 19, 12) és az olaszok (14, 11, 13) mögött a harmadik helyen zártak az éremtáblázaton,

s minden idők legjobb EYOF-szereplését érték el. A fogadáson név szerint köszöntötték a magyar csapat valamennyi érmes versenyzőjét, majd a közülük legeredményesebbet, az úszásban két arany-, két ezüst- és két bronzérmet szerző Nagy Rékát szólították a színpadra. „Fantasztikus volt a hangulat és az egész magyar csapat. Ez nagyot dobott a versenyzőkön, és az is sokat segített, hogy hallottam a szurkolást” – fogalmazott Nagy Réka, aki kiemelte, minden támogatást megkaptak ahhoz, ami a jó szerepléshez kellett.

Az EYOF-on tíz sportágban, 130 versenyszámban vetélkedtek a 14 és 18 év közötti fiatalok. A győri eseményre ötven országból 2500 sportoló és 1100 kísérő érkezett. A MOB közlése alapján a magyar versenyzők tíz sportág közül hatban (atlétika, cselgáncs, kajak-kenu, kézilabda, kosárlabda és úszás) szereztek érmet. A lányok kézilabdatornáján magyar arany született: a szombati döntőben 30-23-ra verték Romániát. A román küldöttség tagjai egyébként összesen öt ezüstöt és három bronzot szereztek a győri EYOF-on.