Rossz kezdésnek ezüst a vége: elbukta a vb-döntőt a magyar férfi pólóválogatott

Hírösszefoglaló 2017. július 30., 11:51

A jó kezdés elmaradását emelte ki Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a horvátokkal szemben elvesztett szombati margitszigeti világbajnoki döntő után.

A horvát játékosok és Ivica Tucak horvát szövetségi kapitány (jobbra) a vízbe ugrik a lefújás után Fotó: MTI

„Egész egyszerű dolgokkal indult, jó bemozdulásról kicsit lemaradtunk, figyelmi hibák akadtak hátul, elöl nem sikerült belőni a fontos emberelőnyöket. Egy döntőben nagyon jól kell kezdeni ahhoz, hogy ne szaladni kelljen az eredmény után.

Ez most nem volt meg”

– értékelt a 8-6-ra elvesztett találkozó után.

Az MTI helyszíni beszámolója szerint a Hajós-uszodában zsúfolt nézőtér, vagy nyolcezer lelkes szurkoló előtt kezdődött a döntő, horvát akciógóllal. A rivális egyik legjobbja, a csapatkapitány Sandro Sukno volt eredményes. Majd kimaradt a magyar emberelőny, Luka Loncar viszont nem hibázott. Újabb hazai emberelőnyön belül két magyar kapufa következett, Maro Jokovic találatával pedig már 3-0 volt a jóval pontosabban és higgadtabban játszó horvátok javára. Mi több, a szerencse is az ő oldalukra állt, amikor a nyitónegyed hajrájában Marko Macan alakítása nyomán „bevánszorgott” Nagy Viktor kapujába a labda.

Fotó: MTI

A második negyed elején Vámos Márton balkezes bombája célba ért, a hálás publikum hatalmas „hangrobbanással” üdvözölte a szépítő találatot, hosszan zúgott a „Ria, Ria, Hungária!". Két kivédekezett támadás után Török Béla távoli lövése is a hálóba jutott,

4-2-re felzárkózott a magyar válogatott.

Közben Nagy egyre nagyobbakat védett, a támadások befejezésével azonban gondok akadtak, így a nagyszünetre kétgólos horvát előnynél mentek el pihenni a csapatok.

A harmadik negyed Erdélyi Balázs emberelőnyben szerzett góljával indult. A horvátok egyre inkább elbizonytalanodtak, a kapufa is többször kisegítette a magyar csapatot, esély nyílt az egyenlítésre. A negyed felénél Märcz Tamás szövetségi kapitány időt kért, előnyhöz jutott a hazai gárda, s Manhercz Krisztián nem hibázott (4-4). Hosszú gólszünet után a blokkról bepattanó lövéssel a horvátok ismét vezetéshez jutottak Javier Garcia révén, aki úgy volt másodszor is eredményes, hogy megint védekező kézről került a hálóba a labda.

Fotó: MTI

A befejező nyolc percben Nagy-bravúrok után már nem sikerült az újabb emberhátrány kivédekezése: Sukno lövése a hálóban kötött ki. Vámos gyorsan válaszolt, időkérést követően pedig újfent ő jeleskedett: harmadik lövésével harmadik gólját jegyezte. A túloldalon is lett azonban egy triplázó, Sukno módosította 8-6-ra a meccs állását, amellyel beállította a végeredményt.

Märcz Tamás szerint a horvátoknak szerencséjük volt, de megérdemelten, mert jó csapatot alkotnak. „Mi menet közben váltottunk a taktikán, ami többé-kevésbé működött is, és benne volt a meccsben, hogy akár még vissza is vehetjük az irányítást. A második félidőben bomba jól játszott a csapat, de

meg kell tanulnunk kezelni a világbajnoki döntők légkörét”

– tette hozzá.

A világbajnok horvát válogatott Fotó: MTI

Kitért rá, a hazai hangulat nem nyomta teherként együttesét. „Óriási mezőnyből sikerült döntőbe kerülni, nagyon hosszú volt az út, amelyen ide elérkeztünk, nemcsak a vb-n, hanem a felkészüléssel együtt is. A játékosok nagyon jók,

megérdemlik, hogy ott álljanak a dobogó második fokán, semmi szégyenkezni valójuk nincs”

– fogalmazott.

Hosnyánszky Norbert köszönettel kezdte a közönségnek és a csapattársainak is, s hangsúlyozta, nagyon szép eredményt értek el. „Barcelonában mi léptünk el Montenegró ellen, aztán ők jöttek fel ránk – elevenítette fel. – Most mi jöttünk fel, aztán kaptunk két szerencsétlen gólt, de ilyen a sport. A jó csapatnak van szerencséje, és most a horvátok jobbak voltak.”

Itthon, ilyen közönség előtt az lett volna az elvárható, hogy megnyerjük. Szerencsétlenek voltunk, nagyon sajnálom” – nyilatkozta Zalánki Gergő, aki úgy vélekedett, nem tudtak reagálni a horvátok gyors kezdésére.

A vb-ezüstérmes magyar csapat Fotó: MTI

„Nem biztos, hogy az első negyeden múlt, hiszen utána visszajöttünk a meccsbe és nagyon nagy erőket mozgósítottunk – szögezte le Gór-Nagy Miklós. – Utána kaptunk két olyan gólt, amivel nem tudtunk mit kezdeni, nekünk demoralizáló volt. Nagy Viktor hiába védett jól, a lepattanókat ő sem tudta fogni. Racionálisan nézve a horvátok megérdemlik a világbajnoki címet, gratulálok nekik. Mi értékeljük az ezüstöt, ez egy nagyon szép eredmény, de

az első és második hely között egy örökkévalóság a különbség.”

Hozzátette, erről a döntőről életük végéig beszélni fognak, hogy miért így alakult, de ez a végeredményen nem változtat.

„Az ezüstöt a görögök ellen nyertük meg, itt most az aranyat buktuk el – fogalmazott a döntő legeredményesebb magyarja, a háromgólos Vámos Márton. – Puhán mentünk bele a mérkőzésbe, ezért tudtak elmenni négy góllal. Nyilván csalódottak vagyunk, viszont kiemelném a közönséget: nagyon sok szeretetet és pozitív impulzust kaptunk az emberektől. Ez egy szerethető csapat, és az is marad” – fejtette ki.

Vízilabda, döntő, férfiak:
Horvátország-Magyarország 8-6 (4-0, 0-2, 2-2, 2-2). Góldobók: Sukno 3, Garcia 2, Loncar, Jokovic, Macan 1-1, illetve Vámos 3, Török, Erdélyi, Manhercz 1-1

A 3. helyért:
Szerbia-Görögország 11-8 (5-3, 2-1, 3-3, 1-1)

A végeredmény:
1. Horvátország
2. Magyarország
3. Szerbia
4. Görögország
5. Montenegró
6. Olaszország
7. Ausztrália
8. Oroszország
9. Spanyolország
10. Japán
11. Kazahsztán
12. Brazília
13. Egyesült Államok
14. Franciaország
15. Kanada
16. Dél-afrikai Köztársaság