Átlagosan 40 embert vesznek őrizetbe naponta Venezuelában

MTI 2017. július 29., 18:45

Terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény és zendülés vádjával naponta átlagosan 40 embert vesznek őrizetbe a venezuelai hatóságok a Nicolás Maduro államfő lemondását követelő kormányellenes tüntetéshullám április 1-i kezdete óta.

Az összecsapásokban országszerte már több mint százan haltak meg az elmúlt csaknem négy hónapban. A Foro Penal (FPV) nevű venezuelai jogvédő szervezet legfrissebb adatai szerint a venezuelai csendőrség és a venezuelai Hírszerző Szolgálat (Sebin) ügynökei

több mint 4500 embert vettek őrizetbe a tüntetések kezdete óta, közülük mintegy 1200 ember pedig azóta is őrizetben van.

Alfredo Romero, az FPV igazgatója az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a hatóságok a tüntetők után kutatva újabban házkutatásokat is tartanak, amelyek során rendszeresen veszik őrizetbe és viszik el a tudomásuk szerint kormányellenes tüntetőket otthonaikból. Az FPV szerint ezeknek az őrizetbe vételeknek egy része önkényes és törvényellenes.

Romero állítása szerint a kormányellenes tüntetőket sok esetben saját szomszédjaik jelentik fel.

„A kormánypárti szomszédok besúgják őket” - mondta az FPV igazgatója annak a nyilvántartásnak az alapján, amelyet a venezuelai hatóságok vezetnek a kormánykritikus lakosokról, és amelyben külön megjelölik a tüntetéseken a csendőrség ellen erőszakkal fellépő embereket.

De vannak olyan esetek is, amikor olyan embereket visznek el, akiknek semmi közük sincs a tüntetésekhez”

- jegyzi meg Romero. Közéjük tartozik a 36 éves caracasi lakos, Lolymar Ramos, aki a venezuelai főváros, Caracas szívében található Paraíso kerületben lakik, amely egyike az újabban végzett házkutatások által leginkább érintett kerületeknek. Ramost június 13-án a Sebin mintegy 30 kommandósa vett őrizetbe, miközben munkájából tért haza.

„Azt kérdezték tőlem, hogy (a környéken) kik guarimberók (kormányellenes tüntetők), és mivel nem tudtam nekik információval szolgálni, azt mondták, hogy ugyanúgy bebörtönöznek, mintha egy guarimbera (kormányellenes tüntető nő) lennék” - mesélte Ramos, aki azt is elmondta, hogy a Sebin ügynökei összerugdosták, mielőtt őrizetbe vették és elszállították egy kisteherautóval, amelyen rajta kívül mintegy további 20 őrizetbe vett ember tartózkodott.

A nő 37 napig raboskodott, míg végül az FPV ügyvédeinek sikerült feltételesen szabaládbra helyeztetni őt, habár rendszeresen meg kell jelennie egy bíróság előtt, ahol „terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény” vádja miatt kell felelnie. A vád alapja egy Ramosról és a vele együtt őrizetbe vett rabokról készített videofelvétel, amelyet a VTV közszolgálati televízió is bemutatott egyik műsorában a terrorelhárító műveletek „sikerének” igazolására.

„A Helicoidébe (a Sebin székhelyébe) szállítottak minket, hogy a VTV számára készítsenek velünk egy televíziós műsort. Ott aztán aknavetőket, fegyvereket, robbanószereket, pajzsokat és harci sisakokat helyeztek elénk, és megkérdezték, hogy miért tüntettünk” - mondta Ramos.

A Helicoide épületében tartják fogva a tüntetéseken őrizetbe vett embereken kívül a politikai foglyokat is, akiknek számát az FPV csaknem 500-ra becsüli.

A Sebin székhelyén kívül a második helyszín, ahol a legtöbb fogvatartott van, az a Caracastól délnyugatra található Ramo Verde katonai börtön. Ott raboskodik például a 21 éves, venezuelai-portugál állampolgárságú Abelardo Sánchez, akit egyebek között „zendüléssel” vádolnak. Sánchezt négy társával együtt június 23-án, Caracas keleti felében vették őrizetbe egy lakáson, ahol a hatóságok „három sisakot, két pajzsot, gázmaszkokat és kesztyűket” találtak.

Ez utóbbiak azoknak a fiatal venezuelai tüntetőknek a jellemző kellékei, akik a legdurvább összecsapásokban vesznek részt a csendőrség tagjai ellen a tüntetéseken - mondta Abelardo Sánchez testvére, Lisandro Sánchez a hírügynökségnek. Tagadja a testvére elleni vádakat, és azt fontolgatja, hogy a portugál nagykövetséghez fordul segítségért az ügyben.