Felfüggesztette a „diplomagyártó” tanárok munkaszerződését a Goldiş

Hírösszefoglaló 2017. július 29., 13:12

Felfüggesztette az aradi Vasile Goldiş Nyugati Egyetem azoknak a tanároknak a munkaszerződését, akik ellen eljárás indult a megvásárolt egyetemi diplomák ügyében. A döntés addig marad érvényben, amíg jogerős bírósági ítélet születik az ügyben.

Fotó: Aradon.ro

Az egyetem vezetősége ugyanakkor „támogatásáról és elismeréséről” biztosítja azokat a tanárokat és diákokat, akik nap mint nap tisztességgel végzik tevékenységüket, az erkölcsi és szakmai alapelvek tiszteletben tartásával – olvasható még az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

Az aradi Aurel Vlaicu és Vasile Goldiş Egyetemet érintő ügyben 36 személy ellen indult bűnvádi eljárás, 16 gyanúsított ellen rendeltek el valamilyen kényszerintézkedést.

Az ügyben nyomozó legfőbb ügyészség szerint

a két aradi egyetem néhány tanára a 2015-2016-os, illetve a 2016-2017-es egyetemi évben 400 euróig terjedő összeg fejében engedte át a diákokat a vizsgákon vagy a záróvizsgán.

Az ügyészek azt állítják, számos olyan külföldi diák, aki nem ért és nem beszél románul, román nyelven tartott kurzusokat hallgatott, és sikerrel vette a vizsgákat. A hallgatók ugyanakkor kész államvizsga-dolgozatokat is vásárolhattak 500-600 euróért.

A bűnhálózatban a felsőoktatási intézmények titkársági alkalmazottjai és informatikusai is részt vettek, akik vizsga közben telefonos üzenetben elküldték a diákoknak a tesztkérdések helyes válaszait, vagy az intézmény adatbázisában módosítottak a hallgatók által adott válaszokon vagy később a jegyükön.

Az ügyben 106 házkutatást tartottak szerdán, ezek nyomán 350.000 eurót, különféle iratokat és informatikai eszközöket foglaltak le.