Megbírságolták az Orbán Viktort kifütyülő nőt és a hajhúzó fotóst

Krónika 2017. július 29., 11:41

Ötszáz lejre büntette a Hargita megyei csendőrség az Orbán Viktor miniszterelnököt kisípoló lövétei nőt rendzavarásért. Hasonló bírságot kapott bántalmazásért a tiltakozót a hajánál fogva a földre rángató fotós is.

A csendőrség a tiltakozót és a hajhúzó fotóst egyaránt megbüntette Fotó: Hvg.hu

A budapesti Hír TV beszámolója szerint a román hatóságok 500 lejre büntették a nőt, amiért a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor últ szombati zárónapján a sípjába fújva nyilvánított politikai véleményt a miniszterelnök beszéde alatt. A csatorna információi szerint ugyanennyit kell fizetnie az őt földre rántó fotósnak is. A román csendőrség szerint a két tett között nincs különbség.

„Egy szervezett közgyűlés szándékos megzavarása vagy a szándékos felbujtás a román törvények értelmében kihágásnak számít, a pénzbüntetés ötszáz lejtől egészen ötezer lejig terjed. Két személyt büntettünk meg, mindketten valamilyen módon megzavarták a közrendet. Az érintetteknek 15 napig jogukban áll fellebbezni a büntetés, illetve a kiállított jegyzőkönyv ellen” – nyilatkozta Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrség szóvivője.

A csendőrséghez hasonlóan a csíkszeredai rendőrség is hivatalból indított eljárást a médiában bemutatott felvételek alapján.

„Mi közrend megzavarásának gyanúja miatt kezdtük el a nyomozást, a vizsgálatokat azon személyek ellen indítottuk el, akik bármilyen módon megzavarták a közrendet, legyen az testi sértés elkövetése vagy bármilyen olyan tett, amely sérti vagy meggyalázta egy ember testi vagy lelki épségét. Ez a bűncselekmény pénzbírsággal, illetve három hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható” – mondta Incze Miklós, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője.

A Hír TV információi szerint a nő már Budapesten volt, amikor a bírság lövétei otthonába megérkezett. A pénzt családja be is fizette. Ladó Andreának korábban az LMP jogsegélyt ajánlott, ám ő azt akkor még nem kérte, mivel bántalmazóját sem kívánta feljelenteni.

Ladó Andrea tusnádfürdői beszéde közben fütyülte ki Orbán Viktort. A lövétei származású, hosszabb ideje Magyarországon élő nőt a körülötte állók azonnal elhallgattatták, és miközben többen szidalmazták Borbáth Áron esküvői fotós a hajánál fogva a földre rántotta. Ladó Andreát a helyi biztonsági ember kivezette a helyszínről.