„Dögöknek” nevezte a román hatóságokat a légtérből kitiltott orosz kormányfőhelyettes

Rostás Szabolcs 2017. július 28., 16:30

Bukarest nem engedélyezte, hogy a Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettest szállító repülőgép áthaladjon a román légtéren – nyilatkozták pénteken az Agerpres hírügynökségnek a külügyminisztérium képviselői.

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes pénteken Chișinăuba, a Moldovai Köztársaság fővárosába, majd a szakadár Dnyeszter-menti Köztársaságba (Transznisztriába) kíván látogatni.

Bukaresti sajtójelentések szerint az orosz politikust szállító repülőgép egy ideig Magyarország fölött körözött, majd a román hatóságok tiltása miatt – tankolás végett – Minszk felé vette az irányt, kikerülve Ukrajnát.

A nyers stílusáról és a diplomáciában kevésbé használatos nyelvezetéről elhíresült Dmitrij Rogozin nem hagyta szó nélkül az incidenst, és Twitter-üzenetében megfenyegette a román hatóságokat a történtek miatt.

„A román hatóságok veszélybe sodorták az S7 repülőgép utasainak, nők és gyerekek életét. Az üzemanyag kitartott Minszkig. Várhattok a válaszra, dögök!” – fenyegetőzött az orosz kormányfőhelyettes.

Egyébként nem ez az első eset, hogy Románia nem engedi be a légterébe Rogozint, aki ama magas rangú orosz politikusok egyike, akik nem utazhatnak be az Európai Unió területére Ukrajna területi épségének megsértése – a Krím annektálása – miatt. A bukaresti hatóságok 2014 májusában nem engedték átrepülni az ország fölött a Transznisztriából hazafelé tartó orosz miniszterelnök-helyettest, mivel rajta szerepel az uniós szankciós listán. Dmitrij Rogozin akkor – ugyancsak Twitter-üzenetben – azzal fenyegette meg Romániát, hogy legközelebb TU-160-as típusú hadászati bombázógéppel utazik majd.