Kötelezővé tenné a védőoltást Mihai Tudose miniszterelnök

Krónika 2017. július 28., 11:35

A jelenlegi romániai helyzet megkövetelné az oltások kötelezővé tételét, jelentette ki Mihai Tudose miniszterelnök egy rádióinterjúban. A kormányfő az oltást elutasító szülők „felelőtlenségét” is szóvá tette.

Fotó: Veres Nándor

A Radio România Actualităţi által sugárzott pénteki interjúban azt kérdezték Mihai Tudose kormányfőtől, indokoltnak tartaná jelen helyzetben az oltások kötelezővé tételét. Tudose igennel válaszolt a kérdésre, majd kiemelte: azok a szülők, akik elutasítják az oltást, sok esetben nemcsak saját gyermeküket, hanem egy teljes közösséget veszélybe sodornak.

A kormányfő szerint „minden civilizált európai országban” legalább 95%-os kell hogy legyen az átoltottság a gyermekek körében.

Már elnézést kérek, de mi a magunk 50% körüli országos átlagával távol állunk a civilizált világtól”

- mondta az Agerpres beszámolója szerint Tudose.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a csütörtöki kormányülésen első olvasatban tárgyalták az oltástörvény tervezetét.

„Ez nem old meg minden problémát. (...) A gondokat részben az okozta, hogy hiányos volt a vakcinaellátás.

Azt tapasztaltuk, hogy sokszor volt készleten oltóanyag, de nem jutott el hasznos időben a megyékbe.

Aztán ha eljutott, a közegészségügyi rendszer illetékesei közül nem mindenki törődött eléggé azzal, hogy a gyermekek kapják is meg az oltást. Végezetül pedig ott volt az a sok felelőtlen szülő - vállalom ezt a szót -, akik különféle indokokra és meggyőződésekre hivatkozva úgy gondolták, hogy gyermekeiket nem kell beoltani” - fogalmazott a kormányfő.