Tovább „zaklatja” az ügyészeket a 2009-es választást vizsgáló bizottság

Balogh Levente 2017. július 27., 16:10

Alkotmánybírósághoz kíván fordulni a 2009-es elnökválasztáson elkövetett állítólagos visszaéléseket vizsgáló bizottság, miután a kormánykoalíció honatyái szerint a legfőbb ügyészség nem hajlandó több, a bizottság által követelt dokumentum kiadására.

Oana Florea

Egyben újabb levelet küldtek Laura Codruţa Kövesinek, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészének, aki három ízben is megtagadta a részvételt a bizottsági meghallgatáson.
Oana Florea, a bizottság elnöke a testület csütörtöki ülését követően közölte, úgy döntöttek, felkérik a parlament két házának elnökét – mivel ez az ő hatáskörük –, hogy forduljanak az alkotmánybírósághoz annak megállapítása érdekében, hogy

alkotmányos természetű konfliktus lépett fel két hatalmi ág, a parlament és az igazságszolgáltatás között,

mivel a legfőbb ügyészség elmulasztotta átadni a kért dokumentumokat, amelyek az ügyészség által a 2009-es választásokon elkövetett állítólagos csalás kapcsán indított, bűncselekmény hiányában lezárt nyomozásra vonatkoznak. Mint kifejtette, erről szerdán este telefonon egyeztetett Liviu Dragneával, a PSD elnökével, mivel politikai döntésről van szó. A döntést hétfőn hozzák meg a koalíciós pártok ülésén.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész ennek kapcsán kifejtette: az ügyészségnek esze ágában sincs semmibe venni más intézményeket, ugyanakkor a kérés jogi problémát vet fel, egy parlamenti bizottság tevékenységének ugyanis semmi köze egy bűnvádi nyomozáshoz.

Oana Florea egyébként azt is elmondta, hogy újabb levelet küldtek a DNA főügyészének, amelyben két kérdést tesznek föl neki.

Az első arra vonatkozik, hogy a 2009-es választások estéjén ott volt-e Gabriel Oprea otthonában, a másik arra, hogy amennyiben igen, mi volt a látogatás célja?

A bizottság egyúttal azt is fontolgatja, hogy állásfoglalást kér a külügyminisztériumtól és a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) annak kapcsán, hogy a gyanú szerint George Maior volt SRI-igazgató, jelenlegi washingtoni nagykövet is ott volt Opreánál.

Mint arról beszámoltunk, a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) már korábban úgy foglalt állást, hogy a DNA főügyésze döntheti el, hogy megjelenik-e a bizottság előtt vagy sem.

A CSM már korábban több ízben is úgy döntött, hogy a bíráknak és ügyészeknek nem kötelező parlamenti vizsgálóbizottságok előtt megjelenniük, mivel ez sértené a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. A CSM szerint igaz ugyan, hogy egy alkotmánybírósági döntés értelmében minden közhivatalt betöltő személynek meg kell jelennie a parlamenti bizottságok előtt, de mivel az nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és nem is tették közzé az indoklást, nem lépett hatályba, vagyis nincs olyan hatályos jogszabály, amely kötelezné Kövesit a testület előtt való megjelenésre.

Kövesi a Ziare.comnak az Opreánál tett látogatása kapcsán leszögezte:

egy bűncselekmény elkövetésével vádolt személy vádaskodásairól van szó,

amely bulvártémává vált, ő pedig nem hajlandó bulvártémákat kommentálni. Leszögezte: nem állt volna módjában a választás eredményét befolyásolni, az erre vonatkozó vádak inkább filmforgatókönyveket idéznek. Hozzátette: semmilyen arra vonatkozó információval vagy bizonyítékkal nem rendelkezik arra nézve, hogy történt-e választási csalás.

Az esetleges választási csalásokról szóló vádakat Dan Andronic újságíró dobta be a köztudatba,
aki a választásokat végül megnyerő Traian Băsescu akkori államfő politikai tanácsadója volt. Andronic azt állította: Laura Codruţa Kövesi akkori legfőbb ügyész, George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori igazgatója, Florian Coldea, a SRI második embere és Gabriel Oprea későbbi belügyminiszter ez utóbbi lakásán összegyűlve 2009-ben, az elnökválasztás második fordulóját megelőzően Băsescu érdekében beavatkozott a választási folyamatba.