Illegális-határátlépési összesítés Arad és Bihar megyéből

Hírösszefoglaló 2017. július 27., 14:23

A 2016-os év első hat hónapjában jegyzett 163-ról az idei első félévben 947-re nőtt az illegális határátlépési kísérletek száma a román–magyar határnak a nagyváradi területi határrendészeti felügyelőséghez tartozó szakaszán.

Fotó: Politiadefrontiera.ro

Az Agerpres által idézett Bondar szerint a számottevő növekedés azzal magyarázható, hogy a magyar–szerb államhatáron emelt kerítés miatt a migránsok Románián keresztül próbálnak a schengeni országokba jutni.

A legtöbb illegális határátlépési kísérletet Arad megyében jegyezték,

az itteni határszakasz esik ugyanis a legközelebb a temesvári menekültközponthoz. Nagylaknál 42 csoport (összesen 211 személy), Tornyán pedig 12 csoport (81 személy) próbált meg átjutni a határon. A Bihar megyei határátkelők közül a borsit választották a legtöbben.

Az elfogott 947 migráns közül 509-en iraki, 154-en szíriai állampolgárok voltak, a többiek Pakisztánból, Iránból, Afganisztánból, Indiából vagy Törökországból érkeztek.

A legtöbb határsértő – 617-en – a zöld határon, 289-en teherautókba rejtőzve, 41-en pedig hamis úti okmányokkal kíséreltek meg Romániából Magyarországra jutni.

A zöldhatáron próbálkozókat 39 embercsempész segítette.

A tavalyi év első hat hónapjában mindössze 8 embercsempészt értek tetten - mondta még Bondar, aki szerint az embercsempészek számának növekedése annak tudható be, hogy jövedelmezőnek bizonyult ez a tevékenység: 3000-től 10 000 euróig terjedő összeget fizetnek a migránsok azért, hogy eljussanak a schengeni térség valamely országába.

Bondar szerint a migránsok különféle közlekedési eszközökkel jutnak Nagyváradra vagy Aradra, onnan taxival utaznak a határig, majd gyalog folytatják az útjukat, a mezőn keresztül, az okostelefonjaikon levő térképalkalmazások segítségével.

{K1}