Aradi diplomagyárak: hat személy előzetes letartóztatását kérik

Hírösszefoglaló 2017. július 27., 13:37

Hat személy előzetes letartóztatását kérik az ügyészek a megvásárolt egyetemi diplomákkal kapcsolatos ügyben, további kilenc személy ellen pedig hatósági felügyelet alatt zajlik eljárás – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.

Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Az aradi Aurel Vlaicu- és Vasile Goldiş-egyetem tanárainál és diákjainál szerda reggel tartott, több mint 100 házkutatás nyomán 350 000 eurót, különféle iratokat és informatikai eszközöket foglaltak le – derül ki az Agerpres által idézett közleményből.

A gyanú szerint több tanár pénz fejében engedte át a diákokat a vizsgákon vagy a záróvizsgán.

Az ügyészek azt állítják, számos olyan külföldi diák, aki nem ért és nem beszél románul, román nyelven tartott kurzusokat hallgatott, és sikerrel vette a vizsgákat. A hallgatók ugyanakkor kész államvizsga-dolgozatokat is vásárolhattak.

{K1}

A bűnhálózatban a felsőoktatási intézmények titkársági alkalmazottjai és informatikusai is részt vettek, akik vizsga közben telefonos üzenetben elküldték a diákoknak a tesztkérdések helyes válaszait, vagy az intézmény adatbázisában módosítottak a hallgatók által adott válaszokon vagy később a jegyükön. A sikeres vizsga fejében fizetett összegeket általában olyan valutaváltó irodákban hagyták a diákok, amelyek vezetői baráti kapcsolatban álltak az illető tanárokkal.