Világzenétől lesz hangos a mérai Szarka-telek

Bede Laura 2017. július 26., 22:45

Megnyitja kapuit a Ko­lozs megyei Mérán található Szarka-telek, amely a csütörtöktől vasárnapig tartó Méra World Music fesztiválnak ad otthont. Varga Zoltán, a rendezvény egyik szervezője a Krónikának számolt be a világzenei esemény újdonságairól.

A csűrök tárt kapukkal várják a résztvevőket a Kolozs megyei Mérán csütörtökön kezdődő Méra World Music fesztiválon. A második alkalommal szervezett rendezvénysorozaton erősebb világzenei vonallal és minden korosztály számára tartalmas, érdekes programmal készültek a szervezők.

„A fesztivál tavalyi kiadásán négy nap alatt 2500 ember látogatott ki a helyszínre, idén pedig 5000 résztvevőre számítunk.

Bővítettük a helyszínt és a koncertkínálatot is,

a Csűrstúdió, Csűrfia és chill zone mellett megnyitjuk a falu bivalymúzeumát, és újdonság az is, hogy idén már első nap három koncerttel és táncházzal várjuk a résztvevőket. A célcsoportjaink főként a gyermekes családok, fiatalok, de úgy érzem, hogy ez a fesztivál mindenkinek szól, bárki jól érezheti magát, és a változatos programoknak, illetve zenei kínálatnak köszönhetően tartalmas hétvégét tölthet el a Szarka-telken” – mondta el lapunknak Varga Zoltán, a fesztivál egyik szervezője.

A világzenei rendezvénysorozaton csütörtökön este az olaszországi Brigan Folk lép színpadra, akik kelta és mediterrán népzenéből ihletődő dalokat játszanak. Szintén csütörtökön koncertezik a lengyel Beltaine, amely ugyancsak kelta muzsikával szórakoztatja majd a közönséget, illetve a Rendhagyó prímástalálkozó is fellép a magyar világzene és népzene legnagyobb sztárjaival: többek között Pál István Szalonnával, Herczku Ágnessel, Both Miklóssal, Doór Róberttel.

A pénteki programban szerepel a Fölszállott a páva gálaműsora, valamint

az I. kalotaszegi prímásverseny, ahol a régió legjobb fiatal prímásai mérik össze tudásukat.

Varga Zoltán arról is beszámolt, hogy kilenc versenyző közül hármat választanak ki, akik 7000, 5000, illetve 3000 lej értékű pénzjutalomban részesülnek. A vetélkedő után a román népzenét játszó Taraf din Naipu, valamint a Szalonna és bandája lép színpadra.

A látogatók szombaton karibi dallamokat hallhatnak a mexikói Guajiro Calentanótól, ezt követi a romániai Fanfara Transilvania és a magyarországi Parno Graszt koncertje. Nagy buli lesz a fesztivál utolsó napján is, amikor a Söndörgő, az amerikai The Resonant Rogues és a Muzsikás lép majd színpadra. A koncertek után minden este buli lesz, amelyen helyi zenészek szórakoztatják a résztvevőket.

Varga Zoltán lapunknak azt is kifejtette, hogy

megnyitják a fesztivál látogatói előtt a falu bivalymúzeumát,

az érdeklődőknek Varga György, a múzeum alapítója mesél a bivalytartásról. A látogatók Tötszegi Tekla vezetésével nyerhetnek betekintést a mérai hagyományokba, valamint megtekinthetik a helyi népviseletet. A Csűrstúdióban idén is dokumentumfilmekkel várják azokat, akik többet szeretnének megtudni a világzenéről, Kalotaszeg népzenei hagyományáról. A vetítések után az érdeklődőknek alkalmuk nyílik beszélgetni a filmek alkotóival.

A programpontok között szerepel Agócs Gergely mesemondó előadása, valamint a közösségi szövés. A szervezők fontosnak tartják a helyi kultúra megőrzésének támogatását és a faluturizmus fellendítését, ennek érdekében elindítják a kalotaszegi faragott kapuk felújításának projektjét. A kezdeményezés nemcsak a tárgyi kulturális örökség megmentését, hanem a szakmai tudás átörökítését is kitűzte céljául.

A rendezvény alkalmával

Kolozsvár és Méra központja között rendszeresen közlekednek majd buszok.

A menetrend szerinti járatok a kisállomásról, illetve a magyar operától indulnak. A fesztivál helyszínén 99 lejért lehet bérletet, 39 lejért pedig napijegyet vásárolni. Akik inkább azt választják, hogy megszállnak Mérán, azoknak szintén tudnak segítséget nyújtani a szervezők. Házaknál – a szervezők közvetítésével – egy éjszakára egy személy 40 lejért szállhat meg, a sátorhelyért pedig 10 lejt kell fizetni.