Ősztől támogatható a lelkészképzés: megjelent az oktatási törvény módosítása

Pap Melinda 2017. július 26., 17:41

Ősztől támogathatóvá válnak az egyházi rendszerben működő lelkészképzők – jelentették ki az RMDSZ honatyái, miután megjelent a Hivatalos Közlönyben az oktatási törvény ez irányú módosítása.

Fotó: Kiss Gábor

Érvénybe lépett az egyházi rendszerben szerveződött lelkészképzők állami támogatása, miután megjelent a Hivatalos Közlönyben az oktatási törvény ez irányú, az RMDSZ által kezdeményezett módosítása. Szabó Ödön képviselő szerdán kifejtette: a szövetség olvasatában ez azt jelenti, hogy az érintett intézmények már a következő tanévtől, azaz október elsejétől jogosultak a finanszírozásra.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, az oktatási szakbizottság alelnöke emlékeztetett: a szövetség a történelmi magyar egyházak képviselőivel közösen az elmúlt évben dolgozta ki javaslatát, amelyet a parlamenti procedúrák miatt idén újból iktatnia kellett.

A törvény a következő egyetemi év kezdetétől érvényes, ez a mi értelmezésünkben azt jelenti, hogy október 1-jétől már alkalmazni kell”

– idézte a szövetség hírlevele Szabó Ödönt. A Bihar megyei politikus rámutatott, a következőkben az oktatási tárcának miniszteri rendelettel el kell különítenie a pénzkeretet az érintett intézmények finanszírozására.

„Kezdeményezésünk, amely kedden jelent meg a Hivatalos Közlönyben, azért jelent nagy előrelépést, mert kifejezetten a kisebbségi egyházak lelkészképzésének állami támogatását oldja meg. A többségi egyház esetében a papképzés az állami oktatási rendszerben zajlik, így eddig is részesült fejkvóta alapú állami támogatásban” – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője is. Ő is úgy vélte, ezáltal

lehetőség nyílt arra, hogy a magyar lelkészképzés már a 2017-2018-as tanévben állami támogatást kapjon, nem kell erre újabb évet várni.

Szabó Ödön korábban a Krónikának úgy nyilatkozott, a jogszabály gyakorlatba ültetése azon múlik, hogy az államelnök kihirdeti-e a nyári költségvetés-kiegészítésig, illetve az oktatási tárca megteszi-e a szükséges lépéseket ez ügyben. Magyar részről a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet részesülhet a támogatásban. Kállay Dezső, a felsőoktatási intézmény rektora lapunknak elmondta, örülnek a támogatásnak, ugyanis a református, unitárius és evangélikus egyház eddig önerőből, részarányosan tartotta fenn a nagy múltú intézményt.

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az RMDSZ-nek azon, az oktatási törvényt módosító javaslata, mely előírja, hogy amennyiben egy településen nincs elfogadott iskolahálózat, az oktatási minisztérium rendelettel előírhatja azt – jelentette be Szabó Ödön. „Azért volt fontos bevinni egy ilyen jellegű módosítást a tanügyi törvénybe, mert sok esetben, mint például Marosvásárhelyen, rosszindulatból vagy gondatlanságból nem hagyták jóvá az iskolahálózatot” – mutatott rá a képviselő. Úgy vélte, az RMDSZ kezdeményezése révén a jövőben elkerülhetők lesznek a hasonló helyzetek.