Elegáns tárlat: a 19. század divatja a brassói bástyában

Krónika 2017. július 26., 15:47

A tizenkilencedik század divatja elevenedik meg a brassói Graft-bástyában nyílt kiállításon – számolt be a Mediafax hírügynökség.

Fotó: Mediafax

A múlt század női igényeit kielégítő elegáns ruhadarabok között szerepelt a hosszú szoknya, kalap és kesztyű, a férfiak pedig nem hagyták el a házat fekete öltönyük és cilinderük nélkül.

A tárlat többek között hímzett blúzokkal, hosszú szoknyákkal, fodros alsószoknyákkal, csipkés díszítőelemekkel szemlélteti a tizenkilencedik század női divatját, de a férfiak által viselt klasszikus fekete öltönyök és cilinderek, valamint a kisfiúk „hajóskapitány-öltönye” is a kiállítás részét képezi.

Az elegáns ruhadarabok eladása megduplázódott, mivel az emberek igyekeztek megfelelni a kor elvárásainak.

Abban az időben senki sem lépett ki az utcára kalap, kesztyű és az összes többi kiegészítő nélkül,

amelyekre különös gonddal vigyáztak. Ha a nő »virág«, a férfi »csokor« volt a fekete-fehér öltönyben és cilinderben” – mondta Adina Nanu, a kiállítás kezdeményezője. Hozzátette, amikor egy család az 1900-as években kitette a lábát a házból, semmit sem bízott a véletlenre, az elegancia meghatározó elem volt a városokban.

„A séta rendkívül fontos szociális tevékenységnek számított, az emberek ismerték egymást, ezért figyeltek a testtartásra, az öltözködésre, az üdvözlő mozdulatokra. A szeptemberig látogatható kiállítás azt a célt tűzte ki, hogy megpróbálja érzékeltetni ezeket a szempontokat” – fejtette ki Adina Nanu.

Tőkés Hunor