Pénzért vizsgáztattak a tanárok két aradi egyetemen, lecsaptak az ügyészek

Hírösszefoglaló 2017. július 26., 12:06

Több mint száz házkutatást tartottak szerda reggel az ügyészek és rendőrök az aradi Aurel Vlaicu, illetve Vasile Goldiş Egyetem több tanáránál és diákjánál. A legfőbb ügyészség szerint több tanár pénz fejében engedte át a diákokat a vizsgákon.

Az ügyészek azt állítják, számos olyan külföldi diákról van tudomásuk, akik bár nem értenek és nem beszélnek románul, román nyelven tartott kurzusokat hallgattak és vizsgáztak le sikeresen – írta az Agerpres.

A nyomozás során kiderült, hogy

az online vizsgák közben – bizonyos pénzösszegek fejében – a felsőoktatási intézmény informatikusai telefonos üzenetben elküldték a diákoknak a tesztkérdések helyes válaszait.

Az is bevett szokás volt, hogy – szintén az informatikusok segítségével – az intézmény adatbázisában módosítottak a diákok által adott válaszokon vagy később a jegyükön. Az ügyészek szerint a hallgatók kész államvizsga-dolgozatokat is vásárolhattak.

A bűnhálózatnak egyetemi tanárok, titkársági alkalmazottak és az egyetem több egykori diákja is tagja volt,

a sikeres vizsga fejében fizetett összegeket pedig általában olyan valutaváltó irodákban hagyták a diákok,

amelyek vezetői baráti kapcsolatban álltak az illető tanárokkal. Az ügyben több mint száz helyszínen – többek között a két egyetem székhelyén, kollégiumokban, továbbá pedagógusok és diákok Temes, Krassó-Szörény és Hunyad megyei otthonában – folyt házkutatás 36 személy ellen zajlik eljárás. Coralia Cotoraci, az aradi Vasile Goldiş Egyetem rektora a News hírügynökségnek megerősítette, hogy az ügyészség hozzájuk is kiszállt, ám arra hivatkozva nem kívánt elárulni részleteket, hogy a közvádlók nem ismertették vele a vizsgálat okát.

Gigel Paraschiv, a román oktatási minisztérium államtitkára az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a külföldi diákoknál már az első évfolyamtól kezdődően beiratkozási feltétel a román nyelvvizsga, ha a román tannyelvű szakra felvételiznek, de az angol tannyelvű szakon is harmadévtől kötelező a román nyelvtudás, mivel a gyakorlati képzést kizárólag románul végzik. A tárca képviselője a News.ro hírügynökségnek leszögezte: ha őrizetbe veszik őket, a botrányban érintett pedagógusokat felfüggesztik tisztségükből a nyomozás idejére, továbbá azok a tanárok, akiket jogerősen elmarasztal a bíróság korrupcióért, nem térhetnek vissza többé a katedrára.

Különben Liviu Pop oktatási miniszter éppen a botrányban érintett Vasile Goldiș Egyetem hallgatója volt: 2006-ban a felsőoktatási intézmény közgazdasági karán szerzett mesteri fokozatot oktatásügyi menedzsment szakon.