Vidéki oltóközpontokat létesítenek Kovászna megyében

Krónika 2017. július 26., 10:39

Hatszáz gyereket azonosítottak a Kovászna megyei hatóságok, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen, nagy részük vidéki. A szakemberek úgy döntöttek, hogy számukra hét oltóközpontot hoznak létre a megyében.

Dr. Sántha Ferenc, a Kovászna megyei egészségügyi igazgatóság járványtani főorvosa úgy nyilatkozott, hogy a városi környezetben élő egyéves gyerekek 98 százalékát beoltották kanyaró ellen, a beoltott vidéki gyerekek aránya valamivel kisebb, 87 százalék.

Ezek a számok ötéves korra csökkennek, ugyanis többen közülük nem kapták meg az emlékeztető oltást,

tette hozzá az Agerpres beszámolója szerint a szakember.

„Itt mindig jól álltunk a beoltottsággal, csak az utóbbi időben jelent meg az oltást elutasító hozzáállás” - jelentette ki a szakember. Elmondta, 95 százalékos oltottsági arány alatta alakulhat ki járványveszély. „Ötéves korban nálunk is ez a helyzet: városon 89, vidéken 88 százalékos az oltottság. Ez főleg az elmulasztott emlékeztető oltások miatt alakult ki” - magyarázza a főorvos.

Sántha elmondta, a megye hét településén, ahol - főleg a roma lakosság körében - alacsony az oltottsági arány, oltóközpontokat állítanak fel.

Kifejtette, 605 gyerekről tudnak, aki biztosan nem kapott oltást. „Ott hozunk létre oltóközpontokat, ahol nagyobb a gond: Sepsiszentgyörgyön az Őrkőn, továbbá Hídvégen, Nagyborosnyón, Előpatakon, Zágonban, Zabolán és Sepsiköröspatakon” - mondta a szakember, aki szerint az említett 605 gyerekből 412-t ezeken a településeken meg kellene találniuk. „A többiek mintegy 90 háziorvosnál vannak elszórva, őket megkértük, hogy segítsenek az oltások pótlásában.

Tapasztalatom szerint, ha kiszállunk a helyszínre, be lehet oltani a gyerekeket és ezzel gátat lehet vetni a járvány terjedésének”

- mondta Sántha Ferenc. A szakember szerint a járványért azok felelősek, akik „tudatlanságból, vagy ilyen-olyan meggyőződésből” elutasítják az oltást.

„A kanyaró a legveszélyesebb járvány, ami az utóbbi időben felütötte a fejét. A statisztikák szerint ezer megfertőződött betegből egy meghal. A védőoltás ingyenes, és ha voltak is kisebb fennakadások az utóbbi időben, ezt még be lehet pótolni” - jelentette ki Sántha Ferenc.