Kilenc napig tart az idei Vásárhelyi Forgatag

Hírösszefoglaló 2017. július 25., 16:39

Kilencnaposra bővül az augusztus 18–27. között zajló Vásárhelyi Forgatag, a helyi magyarság ötödik alkalommal megrendezett kulturális rendezvénye, melynek idei díszvendége Nyíregyháza lesz.

Fotó: Boda L. Gergely

Nyíregyháza lesz a Vásárhelyi Forgatag idei díszvendége – jelentették be kedden a szervezők Marosvásárhelyen. Az augusztus 18. és 27. között zajló, ötödik alkalommal megszervezett fesztivál a marosvásárhelyi magyarság kulturális városnapjaként jött létre.

Portik Vilmos főszervező az MTI szerint elmondta: idén először bővítették kilencnaposra a rendezvénysorozatot, hiszen az előző években egyidőben zajlottak a kortárs művészeteknek szánt úgynevezett Szféra-programok a nagy tömegeket vonzó koncertekkel, ezért nem akarták az idén is választásra kényszeríteni a marosvásárhelyieket.

A fesztivál az augusztus 18. és 20. közötti hétvégén a Szféra kortárstér programjaival kezdődik,

majd egyéb kulturális rendezvények lesznek. A fesztivál záró hétvégéjére időzítették a nagy tömegeket vonzó koncerteket. A szervezők az idén minden eddiginél több színházi programot ígérnek. Idén először a marosvásárhelyi középkori vár udvarán is lesznek rendezvények.

A keddi sajtótájékoztatón részt vett Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője is. Ők ismertették azokat a programokat, amelyekkel Nyíregyháza vesz részt a Forgatagon.

Portik elmondta:

a vendégek a nyíregyházi fürdőzési lehetőségekre hívták fel a figyelmet és bemutatták a Nyíregyházi Állatparkot, valamint beszéltek a helyi Lego-gyárról.

Ez utóbbiban gyártott játékokból ízelítőt kaphatnak a marosvásárhelyiek is, a nyíregyházi küldöttség programjai ugyanis egyebek mellett a családosoknak és gyerekeknek szánt rendezvényeket színesítik.

A Forgatagnak az első fesztivál kivételével mindig volt díszvendége. Az elmúlt három évben Zalaegerszeg, Baja és Kecskemét, amelyek Marosvásárhely testvérvárosai. Most azért esett a választás Nyíregyházára – mondta Portik Vilmos –, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg testvérmegyéje Maros megyének. A Forgatagnak idén először partnere lesz a budapesti Hagyományok Háza is.