Önkormányzati meccs palotaügyben: Pásztor szerint Bolojan látszatmegoldást akar

Pap Melinda 2017. július 25., 11:09

Egymásnak passzolja a nagyváradi és a Bihar megyei önkormányzat a római katolikus egyháztól elperelt pénzügyi palotát. Mivel a megyei tanácsnak nincs pénze a felújításra, felkínálná megvételre a városnak, de a polgármestert nem érdekli az üzlet.

Fotó: A szerző felvétele

Csütörtökön kerül a Bihar megyei tanácsosok asztalára az a javaslat, melyben a megyei vezetés felajánlja a nagyváradi polgármesteri hivatalnak a város egyik legimpozánsabb, de leromlott belvárosi épületét, az egykori pénzügyi palotát. Pásztor Sándor RMDSZ-es tanácselnök szerint fennáll a veszély, hogy az ingatlan értékesítésére vonatkozó tervet épp a Nemzeti Liberális Párt (PNL) blokkolja majd, Ilie Bolojan polgármestert ugyanis nem érdekli az üzlet.

Az épületet áruba lehet bocsátani, hiszen tisztázott a tulajdonjoga: a megyei tanácsnak telekkönyvi kivonata van róla, indokolta a Krónikának a múlt csütörtökön bejelentett eladási tervet Pásztor Sándor.

Amennyiben ezt egy új perrel blokkolják, elállunk ettől a szándéktól”

– mondta a tanácselnök lapunk azon felvetésére, hogy a nagyváradi római katolikus püspökség itthon és Strasbourgban is megtámadni készül a bírósági döntést, mely a megyei tanácsnak ítélte az irgalmas rend által épített ingatlant. A politikus szerint az egyház is tudhatott szándékukról, hiszen valamit lépniük kellett az ügyben.

Azután döntöttek az eladásról, hogy a városvezetés folyamatos nyomást gyakorol rájuk az ingatlan felújítását követelve.

Ilie Bolojan polgármester hetek óta propagandisztikus célokra használja az épületet”

– jelentette ki lapunknak a megyei elöljáró, aki szerint a PNL-s polgármester csupán a városképet rontó homlokzat felújításában érdekelt, nem kívánja a valós problémát rendezni.

Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök

„Mi elvégeztük a számításainkat, a statikai felméréstől kezdve a teljes rehabilitációig, és akkora összegre rúgna az épület teljes felújítása, hogy jelen pillanatban – tekintettel arra, hogy számos infrastrukturális beruházásunk van, melyekhez jelentős önrész kell - nem tudjuk bevállalni” – mondta Pásztor, többek között a váradi repülőtér új termináljának építését, a Körösvidéki Múzeum berendezését, a Kolozs és Bihar megye közötti hegyi utak felújítását említve.

Hozzátette, a múzeum új székhelye, az egykori magyar királyi hadapródiskola tíz évig tartó felújítása alatt megtapasztalták, mivel jár egy ilyen méretű ingatlan rendbetétele.

Ez ráadásul háromszor nagyobb, mint mekkorára új székhelyként szükségük lenne, és a felújítása 80-90 százalékkal többe kerül, tette hozzá Pásztor, aki szerint ezért inkább új ingatlant építenek, amihez a telek is megvan.

{K1}

Mivel mégis jó lenne közösségi célra hasznosítani a palotát, az az ötletük támadt, hogy felajánlják a polgármesteri hivatalnak több művelődési intézmény székhelyéért cserében. A megyei tanács által fenntartott kulturális intézmények közül sok városi ingatlanban működik, melyekért bért fizetnek, cserével rendezni lehetne a helyzetet, érvelt.

Ez egy racionális elképzelés, hogy a saját intézményét mindenki maga kezelje”

– vélte Pásztor, hozzátéve, ennek ellenére a polgármester 48 óra alatt elutasította javaslatát. Szerinte ez is azt bizonyítja, hogy Bolojan nyomásgyakorlásra használja az ügyet. „Tudja, hogy a megyének nincs a birtokában pár millió euró, amivel rendbe tehetné az épületet, emiatt folyamatosan ezzel támad” – mondta az elnök, aki az elutasítás ellenére csütörtökön a testület elé viszi javaslatát. Azonban, mivel kétharmados többség kell az elfogadásához, fennáll a veszély, hogy elbukik.

Pont a PNL nem fog hozzájárulni, hogy fenntarthassák továbbra is a patthelyzetet”

– vélte Pásztor Sándor.

A tanácselnök múlt csütörtöki felvetésére – miszerint felajánlják megvételre a városnak az ingatlant – Ilie Bolojan polgármester szóvivőjén keresztül az Ebihoreanul hírportálnak elmondta: nem érdekli az üzlet.

Ilie Bolojan nagyváradi polgármester

Emlékeztetett, a városháza több ízben is a homlokzat felújítására szólította fel a megyei vezetést, és segítséget is felajánlott ehhez, de nem akarja megvenni az ingatlant.

Ioan Mang, a megyei tanács PSD-s alelnöke tegnap a portálnak úgy nyilatkozott, a palotában ötcsillagos szálloda működhetne.

A katolikus egyház számos kedvező bírósági ítélet után decemberben veszítette el a mizeri rend által épített, 2012-ben visszaszolgáltatott, majd a többéves pereskedés során lepusztult pénzügyi palotát. Böcskei László nagyváradi megyéspüspök korábban a Krónikának elmondta, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán fellebbezik meg a jogerős bírósági döntést, illetve itthon is új pert indítanak az ügyben.

{K2}

A palotát saját telkén, bankkölcsönből építette az irgalmas rend, mely kamatozó tőkéből, bérbe adott ingatlanokból szerezte a szerteágazó tevékenységéhez szükséges pénzt. Majd bérbe adta az Osztrák–Magyar Monarchia pénzügyminisztériumának, mely székhelyet keresett a pénzügyi igazgatóság számára.

Az ingatlant 2012-ben végül visszakapta az egyház, de a Bihar Megyei Tanács az említett bérleti szerződésre hivatkozva megtámadta a restitúciós bizottság határozatát, ugyanis szerintük ez azt bizonyítja, hogy a palota valójában a magyar állam tulajdona volt, és a trianoni döntéssel a román állam csak átvette. Bár az egyház álláspontját a bíróság alapfokon és másodfokon is megerősítette, a tanácsnak Bukarestben sikerült kiharcolnia a számára sikert hozó perújrafelvételt.