Növelik a rendőrök számát a suceavai gyilkosság után

Balogh Levente 2017. július 24., 17:49

Nem elegendő a rendőrség létszáma és finanszírozása ahhoz, hogy a rendvédelmi szerv tagjai biztonságban érezzék magukat – derült ki a miniszterelnök és a szakszervezetek közötti hétfői egyeztetésen. A kormányfő ígéretet tett a létszámemelésre.

Fotó: Barabás Ákos

Négyezer új rendőrt vesznek fel a rendőrség kötelékébe csak az idei évben, és a kormány módosítja a rendőrök jogállását rögzítő törvényt – erről állapodtak meg hétfőn a rendvédelmi szakszervezetek képviselői Mihai Tudose miniszterelnökkel.

A találkozóra annak nyomán került sor, hogy csütörtökön este Suceava Burdujeni nevű negyedének vasútállomásán egy 24 éves fiatalember több késszúrással halálra késelt egy 38 éves vasúti rendőrt. Az incidens nyomán Mihai Tudose kijelentette,

mostantól véget vetnek annak, hogy a rendőrök egyedül járőröznek, és minden járőr legalább négyfős lesz. A rendőrszakszervezetek viszont jelezték: ehhez még legalább húszezer rendőrt kell alkalmazni.

Iulian Surugiu, a Romániai Rendőrök Országos Szakszervezetének vezetője a hétfői tanácskozást követően bejelentette, megállapodtak a kormányfővel arról, hogy az állomány sürgős bővítése mellett rövid időn belül kidolgozzák a rendőrök új statútumát. A kormány pedig azt közölte, felkéri a belügyminisztériumot, mérje fel, milyen ellátási igényeik vannak a rendőröknek, ezt követően pedig a lehető leggyorsabban előáll egy megoldással.

Mihai Tudose a találkozó után közölte,

megtörténhet, hogy a rendőrakadémiák 2018-ban végző hallgatóit már idén fölveszik a rendőrség állományába,

mivel több mint 20 ezer fős hiány van. A munkaügyi és a belügyi tárca vezetője összeül majd, hogy megtárgyalja a részleteket. Ezt követően megpróbálják rendezni a bér és az eszközállomány kérdését is.

Surugiu szerint az új statútumot két hónapon belül ki kell dolgozni, és annak a karrierre vonatkozó lehetőségeket is tartalmaznia kell. Hozzátette, az állomány növelése kapcsán azt javasolta, a rendőrakadémiákon egy évet elvégzett hallgatókat is lehetne alkalmazni, mivel ők már jóval felkészültebbek, mint aki most sétál be az utcáról. Kijelentette,

idén négyezer új rendőr alkalmazását kérte, amibe a miniszterelnök beleegyezett.

A szakszervezeti vezető szerkezeti átalakítást is szükségesnek tart a rendőrségen belül, hogy megoldódjon a kevés utcán szolgálatot teljesítő rendőr jelentette probléma. „Kevés a rendőr az utcákon és sok az irodákban” – mutatott rá.

Az érdekvédelmi vezetők azt is sürgősen, egy-két hónapon belül megoldandó feladatnak nevezték, hogy tízezer új járőrkocsit szerezzenek be a rendőrség számára. Surugiu azt is hozzáfűzte: szerinte a rendőrjárőröknek két főből kell állniuk, semmiképp sem csupán egyből.

Egy másik szakszervezeti vezető, Emil Păscuţ, a Diamant nevű rendőrszakszervezet vezetője arról beszélt:

a rendőrséget „meghamisították”,

papíron ugyanis 80 ezer, a valóságban azonban csak 40 ezer fős az állomány.

Mint kifejtette, a maradék 40 ezer fő valójában „kaméleonrendőr”, aki a háttérstruktúrában működik, például pszichológusok, orvosok, étkezdei kiszolgáló személyzet, énekesek és könyvelők. „Az összes olyan munkakör betöltője, aki más minisztériumokban közalkalmazottnak vagy szerződéssel alkalmazott személyzetnek minősül, nálunk rendőrnek számít. Meghamisítják a valóságot. Papíron 80 ezer rendőr létezik, az utcán, az állomásokon a rendőrök egyedül járnak el” – mondta a szakszervezeti vezető.

Dumitru Coarnă, egy másik rendőrszakszervezet vezetője szerint a rendőrök legsúlyosabb gondja a finanszírozáshoz kapcsolódik. „A dolgok sokkal összetettebbek, de rövid távon egyértelmű, hogy a költségvetés-kiegészítés a fontos. A belügyminisztériumnak pénzre van szüksége, és nem csupán a logisztikára, hanem a bérekre is. Ami pedig a járőröket illeti: a rendőrök egyedül járőröznek” – mutatott rá. A Carmen Dannal folytatott találkozót követően kijelentette:

ha nem növelik a rendőrség finanszírozását, utcai tüntetéseket kezdenek.

A szakszervezeti vezetőkkel megejtett találkozó előtt Mihai Tudose miniszterelnök jelentést kért Carmen Dan belügyminisztertől a foganatosítandó intézkedésekről.

A Sorin Vezeteu rendőrfelügyelő-helyettest szolgálat közben halálra késelő férfit, Ioan Beşát 30 napos előzetes letartóztatásba helyeztek. A férfi bevallotta tettét, és közölte, semmit sem bánt meg. Mint kiderül, Spanyolországban már kétszer is ült börtönben erőszakos cselekmények miatt.