Generációk, születésnap, Depeche Mode

Rostás Szabolcs 2017. július 24., 16:44

A szintipopot a rockzenével sikerrel ötvöző, több generáció számára páratlan zenei élményt és életérzést nyújtó Depeche Mode ezúttal Erdély szívében mutatta meg, miért képes évtizedek óta stadionokat megtölteni bárhol a világon.

Dave Gahan énekes Kolozsváron is úgy pörgött, mint a nyolcvanas-kilencvenes években Fotó: Biró István

Hol vannak már azok az idők, amikor szalagos magnón hallgattuk a Photographicot és a Black celebationt, bámultuk a koromfekete szerkóba öltözött lányokat, a szobánk falán pedig méretes poszterekről néztek vissza az együttes újhullám-frizurás tagjai?

Bizony a tinédzser korát a nyolcvanas-kilencvenes években megélt nemzedék számára

a Depeche Mode ugyanúgy beleivódott a mindennapokba, mint a Tévémaci, a Dunakavics vagy a Szomszédok,

azzal a különbséggel, hogy a nyolcvanas évek közepére kultikussá nőtt együttes muzsikája hosszan tartó szerelem.

Martin Gore (gitárral) a kincses városban ünnepelte 56. születésnapját Fotó: Biró István

A basildoni fiúk többször is bebizonyították a banda immár közel negyvenéves fennállása során, hogy nagyon tudnak valamit, ez a valami pedig tömegeket képes felvillanyozni Nagyváradtól Buenos Airesig, Tokiótól Baltimore-ig. Pedig egyáltalán nem volt az sorsszerű, hogy a Depeche Mode – a nevéhez hű sietős divatként – nem tűnik el hamar a zeneipar süllyesztőjében.

Túl kellett élni Vince Clarke korai, majd az őt váltó, az együttesben közel másfél évtizedet lehúzó Alan Wilder kiválását, a két frontember, Martin L. Gore és Dave Gahan (kis híján halálos) szenvedélybetegségeit, az ideiglenes ihlettelenségeket.

Ezútal sem maradhatott el a búzamező-szerű karlengetés Fotó: Biró István

A zenei stílusváltás kísérte egyéni újjászületéseknek köszönhetően azonban a DM sokkal több lett, mint múló üstökös a pop-rock világának egén. És erről most azok is megbizonyosodhattak, akik vasárnap este ellátogattak a banda kolozsvári, a Global Spirit turné európai sorozatát lezáró, jó negyvenezer fős koncertjére, amelyre nemcsak Románia legtávolabbi vidékeiről érkeztek rajongók, hanem külföldről is. (Például nagyon sokan Magyarországról, adott pillanatban a színpad előtti első sorokban egy magyar zászló is felbukkant).

Ami viszont ennél is elragadóbb volt, hogy a közönség soraiban több nemzedék tagjai énekelték együtt az olyan slágereket, mint az Everything Counts, Stripped, Wold in My Eyes, Enjoy the Silence vagy a legfrissebb, a turné címadó albumáról a Going Backwards.

Hogy számos mai tinédzser ugyanúgy repesve várja a DM-koncerteken hosszú ideje kihagyhatatlan, az 1987-es Music For The Masses album nyitódala, a Never Let Me Down Again közben produkált, búzamező látványát keltő karlengetést, mint a negyvenes-ötvenes nemzedék tagjai.

Egész nemzedékek számára nyújtanak zenei élményt a basildoni fiúk Fotó: Biró István

Ugyancsak örvendetes volt látni, hogy a könnyűzenében műfajt és stílust teremtő Depeche Mode tagjai maguk is örökifjak. A zenei összhatáshoz a többieknél valamivel kisebb mértékben hozzájáruló, ám a bandából és történetéből kirobbanthatatlan, a szintetizátort hűségesen klimpírozó Andrew Fletcher ugyanúgy, mint a bálványnak és legendának számító Dave Gahan.

Bár nem mai gyerek, és szervezete sincs vasból (egy héttel ezelőtti minszki koncertjük Gahan ételmérgezése miatt elmaradt), az énekes 55 évesen is úgy pörgött a mikrofonállvánnyal a Kolozsvári Aréna színpadán, mint a 101 állomásos amerikai turnén a nyolcvanas évek végén, a különbség viszont annyi, hogy a hangja sokkal érettebb és markánsabb, mint akkor.

A Depeche Mode mindig adott a látványeffektusokra is Fotó: Biró István

És ott van az együttes „agya”, a dalszövegeivel, szintetizátor- és gitárjátékával egyaránt kitűnő Martin Gore, aki éppen a kincses városi buli napján töltötte be 56. születésnapját, kora azonban legfeljebb arca mélyülő barázdáira nyomja rá a bélyegét. A DM másik ikonja vélhetően sokáig emlékezni fog arra, hogy egyszerre negyvenezren köszöntötték fel, ahogy az erdélyi közönség sohasem fogja elfelejteni a koncert során átélt páratlan élményt.

Szerb DM-rajongó köszönti a szülinapos Martint

Nem hagyható szó nélkül ugyanakkor a kolozsvári szinten kuriózumnak számító fellépés kapcsán, hogy miközben a szervezők többé-kevésbé a helyzet magaslatán álltak (mindössze az volt zavaró, hogy az aréna területén működő árusoknál adott pillanatban elfogyott az ivóvíz), a kincses városi hatóságok még nem szoktak hozzá a hasonló horderejű rendezvényhez.

A koncert 23 órás zárása után már nem volt tömegközlekedés, taxit csak a kiváltságosak találtak, aminek az ugyancsak tízezreket megmozgató Untold fesztivál közeledtével el kellene gondolkodtatnia az illetékeseket.