Washingtoni bírálat Chișinăunak

Balogh Levente 2017. július 24., 16:19

Az Egyesült Államok chișinăui nagykövetsége is elítélte a moldovai parlament múlt heti döntését, amellyel megszavazta a vegyes választási rendszer bevezetését az országban.

Az amerikai diplomáciai képviselet sérelmezi, hogy a választási rendszert a jogszabályok alkotmányosságát vizsgáló Velencei Bizottság, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) demokratikus intézményekért és emberi jogokért felelős hivatala által megfogalmazott, a módosítását ellenző álláspontja ellenére is megváltoztatták.

„A választási törvények módosítása

megkérdőjelezi a kormány arra vonatkozó, kinyilvánított szándékát, hogy európai és demokratikus jövőt biztosítson a Moldovai Köztársaság polgárai számára.

Folytatjuk az együttműködést az összes érdekelt féllel, beleértve a civil társadalmat is, hogy a Moldovai Köztársaság európai jövőjét megvalósítsuk” – áll a nagykövetség Facebook-oldalára feltöltött állásfoglalásban.

A módosítást Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője és Johannes Hahn bővítési biztos is bírálta. Rajtuk kívül súlyos bírálatot fogalmazott meg az Európai Néppárt (EPP) is.

A Demokrata Párt és a Szocialista Párt kezdeményezte, 74 képviselő által megszavazott módosítás értelmében a 2018-as parlamenti választáson 51 képviselőt listákról, 50-et pedig egyéni választókerületekben választhatnak meg a polgárok. Az ország oroszbarát elnöke, Igor Dodon azonnal kihirdette a törvényt, amely helyi elemzők szerint a hozzá közel álló szocialistáknak kedvez.