A kalkuttai utcák poétikája – fotókiállítás Kolozsváron

2017. július 22., 17:39

Az indiai utcák sokarcúságát bemutató fotókiállítás nyílt Kolozsváron a Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában: Horia-Mihai Gligor fényképész első egyéni tárlata július 30-ig tekinthető meg.

Fotó: Tőkés Hunor

A fotós India utcáinak életképeit választotta a kiállítás fő témájául, mert mint mondta, februári kalkuttai látogatása nagy hatást tett rá. Az utca poétikája Kalkuttában című, szerdán nyílt tárlatot Lucian Nastasă-Kovacs, a múzeum vezetője, Hanna Bota író, költő, esszéíró, műfordító, és Mihaela Gligor, a fotós testvére, a kiállítás menedzsere, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem indiai tanulmányok központjának vezetője mutatta be.

A képek az európaiak számára idegenszerű kultúra mindennapjaiba kalauzolnak el.

Az óriási város élettel teli utcáiról készült képek betekintést engednek ebbe a furcsa, nyüzsgő és színekkel teli világba, ahol az egzotikus gyümölcsök és ruhák élénksége elkápráztatja a nézőt. Jól megfigyelhető a képeken az indiai társadalmi berendezkedés végletessége: a mélyszegénység és gazdagság megjelenési formái ugyanabban a térben. Aki a fotókat nézi, átérzi, nem hiába ragadta meg Gligort az indiai utca emberének látványa, hisz az arcokról valósággal olvasni lehet.

Mihaela Gligor elmondta, Kalkutta utcái az élet lüktetését, a lépten-nyomon előbukkanó történetek gazdagságát sugallják. Ez az a hely, ahol mindig túl meleg van és erős aromák bolondítják az érzékeket: több ezer utcai étel, illatosítópálcika a templomoknál, kipufogógáz, por, virágok és egzotikus gyümölcsök illatának keveréke, erős parfümök, olajszag, csípős illatok és az utcára kiöntött fertőtlenítő szaga.

A kiállítás szervezője úgy fogalmazott,

egyszer el kellene mindenkinek mennie Indiába,

mert csak úgy érthetjük meg igazán a metropolisz mindennapjait, az indiai kultúrát, szokásokat, amiket a képek megpróbálnak hűen tükrözni. Horia-Mihai Gligor 1983-ban született Hunyad megyében, számos kiállítása volt Brádban, szülővárosában. Fotói megjelentek többek közt a National Geographic Traveler romániai kiadásában, egy kalkuttai multimédiás tárlaton is szerepeltek 2012-ben.

Bár kolozsvári tálata csak július 30-ig tekinthető meg, a fotós szeretné ezt az időszakot minél színesebbé tenni, így

az érdeklődők részt vehetnek a tárlat megtekintése mellett dokumentumfilm-vetítésen és szólóesten is.

Szombaton délután 4 és 5 óra között dokumentumfilmeket tekinthet meg a közönség a kiállítás helyszínén, a Bánffy-palotában a hagyományos indiai női viselet, a szári készítéséről, a vetítést követően bemutatnak néhány viseletet India különböző vidékeiről. Július 27-én, szintén délután 4 és 5 óra között a programsorozat Robert Bondor Tabla Solo című rövid szólóestjével zárul, ennek helyszíne ugyancsak a Bánffy-palota.

Tőkés Hunor