Benépesül a gernyeszegi Teleki-kastély

Bede Laura 2017. július 21., 22:33

Megnyitja kapuit szombaton a Maros megyei Gernyeszegen található Teleki-kastély, az egész napos rendezvényről gróf Teleki Kálmán, a kastély tulajdonosa számolt be a Krónikának.

Fotó: Antal Erika

Ismeretterjesztő, interaktív és kulturális programokkal várják a résztvevőket a szombaton rendezendő gernyeszegi kastélynapon.

A nyílt nap célja, hogy az emberekkel megismertessük a kastély történetét, valamint lehetőséget kínálunk arra, hogy a látogatók kellemes környezetben, tartalmas programokon vegyenek részt.

A rendezvény délelőtt tíz órai megnyitóján a gernyeszegi iskolások eljátsszák a nagyszüleim házasságkötés utáni bevonulását a Teleki-kastélyba, majd elkezdődnek a felnőtteknek és gyerekeknek szervezett programok” – mondta el lapunk megkeresésére gróf Teleki Kálmán, az épületegyüttes tulajdonosa.

A kastélylátogatások fél tizenegytől kezdődnek Kálmán Attila, Fábián István, Kiss Anna és gróf Teleki Kálmán vezetésével, a túrák keretében a résztvevők megismerkedhetnek a patinás barokk épület felépítésével, történetével. Tizenegy órától a Bethlen Istvánról és Bánffy Miklósról szóló dokumentumfilmeket tekinthetik meg az érdeklődők, majd a kastélynappal párhuzamosan szervezett

nyári egyetem keretében a projektek anyagi forrásainak felkutatásáról beszélnek, a kastélyok hasznosítási lehetőségeiről,

a műemlékek értékesítéséről, felhasználásáról, valamint a Teleki-kastélyról, mint a Maros mente fejlesztésének egyik forrásáról.

Fotó: Haáz Vince

A délutáni programpontok között szerepel Teleki Domokos régész előadása, a gernyeszegi templom meglátogatása, beszélgetés Teleki Nicole-lal, gróf Teleki Kálmán feleségével, dokumentumfilmek vetítése, valamint további kastélytúrák idegenvezetőkkel. A Teleki-birtokon felállított színpadon öt órakor lép fel a gernyeszegi kórus, majd az erdőcsinádi Árvácska néptánccsoport és Codex régizene-együttes előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

A szervezők ezúttal sem feledkeznek meg a gyerekekről, akik a Piroska és a farkas című bábelőadást nézhetik meg Halmágyi Éva és Bonczidai Dezső előadásában. Az interaktív kalandjáték tizenegykor kezdődik, és fél egyig tart, valamint a kicsik a kézműves műhelyekben gyöngyöt fűzhetnek, koronát készíthetnek, majd szabadtári játékokon vehetnek részt.

A gyerekeknek négy és hat óra között lehetőségük nyílik az „időutazásra”, hiszen hintóval viszik körbe őket a Teleki-birtokon.

A Marosvásárhely és Szász­régen között, a Felső-Maros mentén található Gernyeszeg leginkább a 18. század végén épült barokk kastélyáról nevezetes. A kastély érdekessége, hogy az év naptári beosztásának megfelelően 52 helyiséggel és 365 ablakkal rendelkezik. A hatalmas parkkal és várárokkal körbevett, emeletes épületet 2006-ban kapta vissza a Teleki-család, de az ingatlanban működő tüdőszanatórium csak 2011-ben költözött ki. Gróf Teleki Kálmán azóta számos erőfeszítést tett, hogy megmentse ősei birtokát.