Szobrot emeltek az Egri csillagok írójának Sepsikőröspatakon

Krónika 2017. július 21., 17:24

A magyar kormány felelősséget visel a határon túli nemzettestvéreivel szemben, segíti szülőföldön maradásukat – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Gárdonyi Géza sepsikőröspataki bronz mellszobrának pénteki felavatásakor.

A Gárdonyi-szobrot Pető Hunor Munkácsy-díjas szobrászművész (balra, szalaggal) készítette Fotó: MTI

Balog Zoltán a másfél ezres Kovászna megyei község főterén mondott beszédében kiemelte: jó érzés, de kötelesség is a mostani szoboravató, hiszen a magyar kormányt kötelezi a 2011-ben alkotott alkotmány gondolata, amely egységes nemzetként kezeli a részekre szakadt határon túli testvéreinket.

A miniszter megemlékezett Gárdonyi Géza apjáról, aki Kossuth Lajos ágyúöntője volt, majd az író gondolatait idézte, aki magáról azt vallotta, „kövek alatt nőtt fű”, ám a fű kinyílik a kő alól, és meghozza a saját terméseit. „Ezért a nyelvért szeretjük olvasni Gárdonyit, akinek életműve az Egri csillagokban csúcsosodott ki” – méltatta az írót a miniszter.

Balog Zoltán azt kívánta a jelenlévőknek, hogy gyarapodjanak az ottani magyarok.

A magyar kormány ennek érdekében 2018. január 1-jétől kiterjeszti az anyasági támogatást minden magyar gyermek után, szülessen bárhol a világon, s az újszülöttek babakötvényt is kapnak. „A támogatások körének bővítésével az összetartozás erősödik, mely lelki, szellemi összetartozásunkat is erősíti” – tette hozzá. L. Simon László (Fidesz) országgyűlési képviselő történelmi eseménynek nevezte a szoboravatást.

Gárdonyi Géza bronz mellszobrát a magyarországi testvértelepülés, Gárdony ajándékozta a Velencei-tavi Kistérségi Alapítványon keresztül, Balog Zoltán miniszteri keretének hozzájárulásával. Az alkotást, mely a község első köztéri szobra, a térségből, Barótról származó Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész készítette el.

Gárdonyi Géza az egykori Agárdpusztán született, amely napjainkban Gárdony város része. Gárdony évek óta kiváló testvértelepülési kapcsolatot ápol a háromszéki Sepsikőröspatakkal. Ezt elismerve ajándékozta a Velencei-tó kulturális és turisztikai fejlesztéséért dolgozó, idén tizenegy éves Velencei-tavi Kistérségi Alapítvány Pető Hunor alkotását a székelyföldi település közösségének.