Tusványos – A Fidesz–KDNP-kormány mellett foglaltak állást a külhoni magyar pártok

MTI 2017. július 21., 15:30

Az utóbbi hét év nemzetpolitikája, a Fidesz–KDNP-kormányzás folytatása mellett foglaltak állást Kárpát-medencei vezető magyar pártpolitikusok a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pénteki nemzetpolitikai fórumán.

A külhoni magyar pártok képviselői szerint a határon túli magyarok a Fidesz–KDNP-szövetség választási sikerében érdekeltek Fotó: Gecse Noémi

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora szerint egy esetleges budapesti kormányváltás elakasztaná a mostani nemzetpolitikát, ezért fontos, hogy a mostani kormánypártokat a külhoni magyarok szavazataikkal is támogassák.

A Kárpát-medencei magyarok számára Budapest a biztos pont

– jelentette ki az RMDSZ politikusa a Tusványos idei mottójára utalva, és azt is természetesnek nevezte, hogy támogassák az Orbán-kormány által képviselt határozott, markáns, meg nem alkuvó politikát, akkor is, ha ez ritkaságszámba megy a „simulékony” Balkánon, és kényelmetlen a nagyhatalmak számára.

A választási regisztrációra és a választási részvételre történő mozgósítást nevezte pártja jelenlegi legfontosabb feladatának Szilágyi Zsolt,

az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetője is, ugyanakkor bírálta az RMDSZ-t, amiért csak választási kampányokban tűzi zászlajára az autonómiát, de az erről szóló törvénytervezet beterjesztését halogatja.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke azt mondta, a VMSZ abban érdekelt, hogy stratégiai partnere, a Fidesz–KDNP-szövetség győzzön az országgyűlési választásokon, és folytatódjék a nemzetpolitikai építkezés. A VMSZ elnöke a választásokon való részvételre buzdította a visszahonosított magyar állampolgárokat.

Szerinte egyértelmű, hogy

a határon túli magyar közösségek a nemzeti alapon szerveződött pártjaikra, utóbbiak pedig nemzetépítésben a Fidesz-KDNP-szövetségre támaszkodhatnak.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke úgy vélekedett: az ukrajnai háborús helyzet és tömeges elvándorlás közepette a magyar közösség nem maradhat meg magyarként szülőföldjén a magyar kormány jelentős támogatása és a Kárpát-medencei magyarok szolidaritása nélkül.

Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnöke, Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, Jankovics Róbert a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének ügyvezető alelnöke és Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke is

köszönetet mondott az identitásmegőrzést segítő, a magyar közösségeket gazdaságilag is megerősítő anyaországi támogatásokért,

rámutatva, hogy a nemzetpolitikában folytonosságot szeretnének.

Első ízben vett részt a szabadegyetemen már hagyománnyá vált nemzetpolitikai kerekasztalon a diaszpóra képviselője. Klement Kornél, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségnek alelnöke leszögezte: a két-hárommilliós nyugati magyarság is a nemzet része, amelynek identitástudatában fontos támasz a magyar állampolgárság és a választásokon való részvétel lehetősége, az a jelzés, hogy Magyarország nem mondott le róla, bármikor visszatérhet szülőföldjére.

Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár megköszönte az elismerést, hozzátéve, hogy

a magyar intézményrendszer megerősítésének sikere közös, a célokat közösen határozták meg a határon túli magyar vezetőkkel.

A választások tekintetében rámutatott: a 2014-es országgyűlési választásokig csaknem 200 ezren regisztráltak, és a beérkezett 160 ezer levélszavazat több mint 95 százalékát adták a kormánykoalíció pártjaira.

Jelenleg a nem magyarországi lakcímmel rendelkező, regisztrált magyar állampolgárok száma meghaladja a 350 ezret. Potápi Árpád kifejezte reményét, hogy a jövő évi választásokig ez a szám jelentősen nőni fog, és arra kérte a visszahonosított, határon túl élő magyarokat: éljenek a lehetőséggel, hogy képviselőket küldhetnek az Országgyűlésbe.