Nincs magyar és román áldozata a görögországi földrengésnek

Krónika 2017. július 21., 14:26

A bukaresti külügyminisztérium közlése szerint mindeddig egyetlen román állampolgár sem fordult konzuli segítségért a Törökországban és Görögországban péntek reggel bekövetkezett földrengés nyomán. A földmozgás során magyarok sem sérültek meg.

Fotó: MTI

A külügyi tárca az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményében azt írja: Románia athéni nagykövetsége, valamint izmiri főkonzulátusa a helyi hatóságokkal karöltve próbál minél több adatot gyűjteni a földrengés következményeiről és az esetleges román állampolgárságú érintett személyekről.

Konzuli segítségért Románia athéni nagykövetségéhez a (0030) 2106728879 és (0030) 2106744544 telefonszámokon, illetve Románia izmiri főkonzulátusán a (0090) 232 4650579-es telefonszámon lehet fordulni.

A budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tudomása szerint nincs magyar sérültje az Égei-tengeren, Görögországban és Törökországban pusztító földrengésnek. Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke pénteken sajtótájékoztatón közölte: az athéni magyar nagykövetségre segélyhívás nem érkezett, csupán egy rodoszi földrengésbiztos szállodában üdülő család jelezte, hogy a családtagok közül senki nem sérült meg.

Erős, 6,7-es erősségű földrengés rázta meg csütörtök éjjel Törökország égei-tengeri partvidékét és a közeli görög szigeteket, első jelentések szerint ketten meghaltak, sokan megsérültek, komoly károk keletkeztek.

Jorgosz Hatzimarkosz, Görögország dél-égei térségének kormányzója péntek reggel a görög közszolgálati rádiónak nyilatkozva megerősítette, hogy két ember, egy Törökországból és egy Svédországból érkező turista életét vesztette. Mindketten egy leomló fal alatt lelték halálukat. A kormányzó beszámolt arról is, hogy egy harmadik, nem azonosított állampolgárságú turista megsérült, mert pánikba esett, és kiugrott szállodája első emeleti teraszáról.

Az MTI által idézett görög Ana hírügynökség arról számolt be, hogy a földmozgásban Kosz szigetén ketten meghaltak, harmincan megsérültek. Jorgosz Kiricisz, a sziget polgármestere a helyi rádiónak azt mondta, hogy a szigettel azonos nevű városban károk keletkeztek, de a sziget többi részén nincs nagyobb gond.