Újabb ortodox szexbotrány – ezúttal Máramarosban

Balogh Levente 2017. július 20., 19:20

Huszváros ortodox püspöke után ezúttal a Máramaros megyei Jóháza kolostorának főnökéről kerültek ki homoszexuális kapcsolatra utaló, kompromittáló adatok.

Újabb szexbotrány robbant ki a román ortodox egyházban napokkal azt követően, hogy a moldvai Huszváros (Huşi) ortodox püspökéről, Corneliu Bârlădeanuról olyan videófelvétel került elő, amelyen az látható, hogy egy másik férfival folytat intim kapcsolatot.

Ezúttal a Máramaros megyei Jóháza (románul Prislop) ortodox kolostorának főnöke, Celestin Ceuşan került a figyelem középpontjába, miután

nyilvánosságra került egy homoszexuális tartalmú üzenetváltás, amely közte és egy volt szerzetes között zajlott.

Vasile Bănescu, a román ortodox patriarchátus szóvivője csütörtökön a Mediafax hírügynökségnek elmondta, az egyház jelenleg vizsgálatot folytat az ügyben.

A szatmári és máramarosi ortodox püspökség szerdán meghallgatta Ceuşant, és úgy döntött,

megfosztja a házfőnöki rangtól, és egyszerű szerzetesként áthelyezi egy másik kolostorba.

Mindez annak nyomán történt, hogy beismerte: valóban lezajlott közte és a volt szerzetes között az inkriminált üzenetváltás. A vizsgálat még csak most kezdődött el, de amennyiben súlyosabb bizonyíték merül fel, Ceuşant el is tilthatják a papi hivatás gyakorlásától.

Mint arról beszámoltunk, nem ez az első hasonló eset. A Cancan című bukaresti bulvárlap videót tett közzé arról, amint egy püspök szexuálisan molesztál egy teológust. A Cancan a múlt héten hozta nyilvánosságra a huszonkét perces, az intim együttlétet is magában foglaló felvételt, amelynek szereplői kitakart arccal jelennek meg. Vasile Bănescu, a bukaresti patriarchátus szóvivője pénteken az Antena 3 hírtelevíziónak elmondta: megtekintette a felvételt, és meg tudja erősíteni, hogy azon Corneliu Bârlădeanu, a moldvai Huszváros püspöke szerepel.

Bârlădeanu ugyanakkor válaszlépésként rágalmazás miatt tett feljelentést a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztályon (DIICOT). A püpsök ügyvédje, Liviu Bran kijelentette: védence nem ismeri el, hogy ő látható a felvételen, állítása szerint azokat manipulálták.

{K1}

Marian Timofte, Moldva és Bukovina érsekének szóvivője még hétfőn közölte, a nap folyamán megtekintették a felvételt, amelyet a Cancan című bulvárlap szombaton juttatott el hozzájuk. „A felvételen ocsmány dolgok láthatók, amelyek teljességek ellentétesek a keresztény erkölccsel. (...) A felvétel eredetiségéről szakértői vizsgálat dönt majd. A felvétel egyik szereplője nagyon hasonlít Huszváros püspökére, de mivel nem vagyok szakértő, nem mondom azt, hogy ő az. Lehet, hogy ő az” – közölte Timofte.