Huszonhárom évet kapott a rendőrgázoló török üzletember

Krónika 2017. július 20., 14:12

Huszonhárom és fél év szabadságvesztésre ítélte a bukaresti törvényszék Abdullah Atas török üzletembert, aki 2015-ben szándékosan elgázolt egy román rendőrt.

A bukaresti törvényszék 23 év és 6 hónap szabadságvesztésre ítélte Abdullah Atast minősített emberölésért, ittas vezetésért és cserbenhagyásért. A török üzletembernek 400 ezer eurós kártérítést is fizetnie kell az általa elgázolt, és később sérüléseibe belehalt rendőr, Gheorghe Ionescu családjának, valamint 88 134 lej anyagi kártérítést a bukaresti rendőrségnek.

A csütörtökön kihirdetett ítélet nem jogerős. Az ügyészek szerint 2015. augusztus 2-án éjjel Bukarestben Gheorghe Ionescu két másik rendőrtársával együtt közúti ellenőrzés céljából jelzett Abdullah Atasnak, hogy állítsa meg személyépkocsiját.

A török üzletember lelassított, de amint közelebb került a rendőrhöz, gázt adott és elütötte. Gheorghe Ionescut 350 méteren keresztül vonszolta a tettes autójának motorháztetőjén, majd az aszfaltra zuhant.

A későbbi vizsgálatok során megállapították, hogy Abdullah Atas vérének alkohol-koncentrációja 1,95 - 2,00 ezrelék volt a tett elkövetésekor. Miután áldozata leesett a földre, az üzletember még közel három kilométeren át vezette autóját, majd nekiütközött egy kerítésnek.

Gheorghe Ionescut megműtötték, de az életét nem sikerült megmenteni, és 2015 augusztus 21-én életét vesztette.