BL: kettős vereséggel jelezte a Honvéd Európának, hogy „mi is itt vagyunk”

Hírösszefoglaló 2017. július 20., 12:22

„Mindent kiadtunk magunkból, meg is kell dicsérni a csapatot ezért” – nyilatkozta Erik van der Meer, a Budapest Honvéd vezetőedzője, akinek csapata kettős vereséggel búcsúzott a nemzetközi porondtól a Bajnokok Ligája selejtezőiben.

A kispesti Djordje Kamber (balra) és az izraeli Maor Melikson Fotó: MTI

A Bozsik Stadionban „papíron” zárt kapuk mögött megrendezett visszavágón 2-1-es hátrányuk tudatában léptek pályára a kispestiek, de az izraeli bajnok – amely az előző idényben a legjobb 32 közé menetelt az Európa Ligában – az első perben magához ragadta a kezdeményezést.

Az MTI beszámolója szerint

a játék képe alapján csak idő kérdése volt, hogy a vendégcsapat mikor jut előnyhöz, mert játékosai minden párharcban felülkerekedtek.

Az első ziccernél Gróf Dávid még bravúrral menteni tudott, másodjára a kapufa segítette ki, de a kipattanót a nigériai John Ogu már a hálóba lőtte (12. perc). Mivel öt percen belül a Hapoel ismét betalált, gyakorlatilag eldőlt a továbbjutás, mert innentől a Honvédnak már négy gólt kellett volna szereznie, hogy megfordítsa a párharcot.

Egy még a szünet előtt összejött: Lanzafame tizenegyesből szépített a ráadás második percében. A második játékrészben, a lényegi kérdések eldőlése után

kissé elcsendesedett az a 200 izraeli szurkoló, aki bejutott a zárt kapus meccsre,

és ekkortól már behallatszott a kerítésen kívül rekedt hazai drukkerek folyamatos szurkolása. A meccs unalmas mezőnyjátékká szelídült, amelyet Baráth szép, ollózós gólja tört meg (76.). A hajrában azonban az izraeliek újra betaláltak (84.), így a Honvédnak nem sikerült elkerülnie a kettős vereséget.

Az első tizenöt percben butaságokat követtünk el, kaptunk két buta gólt, sajnos itt már elúszni látszott a mérkőzés.

Mindenképpen váltani kellett. Hogy ne legyen nagyobb probléma, 4-3-3-ra váltottunk, a letámadás ebben a szisztémában már sokkal jobban ment. 2-2-ig vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe. Húsz perc volt hátra, kockáztatni kellett, ebből a rohanásból következett, hogy rúgtak nekünk egy gólt” – értékelt Erik van der Meer.

A holland szakember elismerte, hogy a jobb csapat jutott a harmadik körbe, ahol a Hapoel Beer-Seva a bolgár Ludogorec csapatával találkozik. „Mi megmutattuk magunkat Európában, jeleztük, hogy mi is itt vagyunk” – összegzett a magyar bajnok vezetőedzője.

A harmadik fordulóban kapcsolódik be a küzdelmekbe a román bajnok Viitorul, amely a papírformának megfelelően az APOEL Nicosiával mérkőzik meg. A ciprusiak otthon, majd szerdán este idegenben is 1-0-ra győzték le a luxemburgi F91 Dudelangét. Az első meccset szerdán rendezik Gheorghe Hagi csapatának otthonában. A nem bajnokok ágán az FCSB már kedden vendégül látja a cseh Viktoria Plzent.

A BL-selejtező 3. fordulójának párosítása: 

Bajnokok ága: 
Hapoel Beer-Seva (izraeli)-Ludogorec (bolgár)
Viitorul (román)-APOEL (ciprusi)
Red Bull Salzburg (osztrák)-HNK Rijeka (horvát)
Qarabag (azeri)-Sheriff Tiraspol (moldovai)
Partizan Beograd (szerb)-Olimpiakosz (görög)
Slavia Praha (cseh)-BATE Boriszov (fehérorosz)
Asztana (kazah)-Legia Warszawa (lengyel)
Maribor (szlovén)-Hafnarfjördur (izlandi)
Köbenhavn (dán)-Vardar Szkopje (macedón)
Celtic Glasgow (skót)-Rosenborg (norvég)

Nem bajnokok ága:
FCSB (román)-Viktoria Plzen (cseh)
Nice (francia)-Ajax Amsterdam (holland)
Dinamo Kijev (ukrán)-Young Boys (svájci)
AEK Athén (görög)-CSZKA Moszkva (orosz)
FC Bruges (belga)-Istanbul Basaksehir (török)