Toró T. Tibor: többet vártunk Johannistól egy emlékbe itt hagyott román zászlónál

Krónika 2017. július 19., 13:48

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke szerint megteremtődhet annak a reménye, hogy Klaus Johannis moderátora lesz a román-magyar párbeszédnek, mindazonáltal a politikus többet várt az államfőtől egy emlékbe hagyott román zászlónál.

Toró T. Tibor: Tusványos mindazok sikere, akik 27 évvel ezelőtt mertek nagyot álmodni Fotó: Kiss Gábor/Tusványos

„Sok szeretettel köszöntöm a tusványosi autonóm köztársaság szabad polgárait és a Kárpátokon túlról érkezett vendégeinket rendezvényünkön” – üdvözölte hallgatóságát a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábor szerdai megnyitóján Toró T. Tibor. Az EMNP politikusa elmondta: Tusványos alapítói két nappal ezelőtt – közel százan – találkoztak és hitet tettek amellett, hogy a 28 évvel ezelőtt vállalt munkát folytatják az elkövetkezőkben is.

„Amikor Európa tartópillérei recsegnek-ropognak és amikor a térség geopolitikai tektonikus lemezei egymásnak feszülnek, jó tudni, hogy léteznek a Tusványoshoz hasonló biztos pontok" – mondta a néppárt ügyvezető elnöke, utalva a szabadegyetem idei mottójára.

Toró T. Tibor úgy vélte, Tusványos mindazok sikere, akik 27 évvel ezelőtt „mertek nagyot álmodni". Szerinte sikerként értelmezhető az is, hogy a szabadegyetem mind a mai napig a párbeszéd fóruma tudott maradni. „Örülünk annak, hogy idén egyre többen tartanak velünk olyanok is, akik a korábbi években – a tiltás miatt, vagy épp önszántukból – nem vehettek vagy nem vettek részt táborunkban” – mondta Toró, valószínűleg az RMDSZ politikusaira utalva. A politikus megköszönte a munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy idén immár egymillió állampolgárságot kérvényező határon túli magyarról beszélhetünk, s külön kiemelte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett demokrácia-központok munkáját, melyek az erdélyi honosultak kétharmadának segítettek az iratok összeállításában.

„A mi sikertörténetünk az is, hogy mindazok az európai állampolgári kezdeményezések, melyekről Tusványoson kezdtünk el először beszélgetni, lassan beérnek: a FUEN által képviselt Minority SafePack-et – melyet a néppárt kezdeményezésére az Európai Szabad Szövetség (EFA) is támogat – itt kell megemlítenünk, csakúgy, mint a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését" – jelentette ki a néppárt ügyvezető elnöke.

Klaus Johannis székelyföldi látogatása kapcsán Toró kijelentette: nem véletlen, hogy az államfő Tusványos hivatalos megnyitója előtt egy nappal látogatott el a régióba, szerinte ez is a szabadegyetem sikereként könyvelhető el. „Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke néhány nappal ezelőtt levelet írt Klaus Johannisnak, a tegnapi találkozó pedig ennek a levélnek a szellemében zajlott. Bár az államfő nyilatkozatai túl sok optimizmusra nem adnak okot, mégis megteremtődhet annak reménye, hogy Klaus Jonannis moderátora lesz a román-magyar párbeszédnek. Ugyanakkor fontos megjegyeznünk: figyelembe véve, hogy az államfő jelentős erdélyi magyar támogatással nyerhetett választást, többet vártunk volna tőle, mint egy emlékbe hagyott román zászlót" – jelentette ki Toró T. Tibor a Tusványoson.