Sérül a versenyképesség: károsan hatnak a gazdaságra a béremelések

Bálint Eszter 2017. július 19., 15:44

Lucian Croitoru jegybanki szakértő szerint illúzió azt hinni, hogy erőltetni lehet az előrelépést az olcsó munkaerővel rendelkező országok sorából. A béremelések és a minimálbér növelése negatívan hat ki a magánszférára.

Fotó: Mediafax

A közszféra fizetésemelései és a minimálbér növelése negatívan hat ki a magánszférára, miután a termelékenység nem tudja tartani a tempót, így sérül a versenyképesség – ez pedig rossz hír az infláció és a gazdasági növekedés tekintetében – idézi a Bloomberg Lucian Croitorut, a Román Nemzeti Bank elnökének, Mugur Isărescunak monetáris politikai tanácsadóját.

Illúzió azt hinni, hogy erőltetni tudod a kilépést az olcsó munkaerővel rendelkező államok sorából. Erodálódik az ország versenyképessége”

– hívta fel a figyelmet a jegybanki szakember.

A kormányt minden irányból bírálták amiatt, hogy rövid távú gazdaságpolitikával állt elő. Bár a gazdasági növekedés üteme meghaladta az 5 százalékot a béremeléseknek és az adócsökkentéseknek köszönhetően, a jegybank és az elemzők is azt mondják, hogy mindez negatívan hat ki a befektetésekre, ami pedig korlátozni fogja a jövőbeni gyarapodást. Az alacsony bérek olyan vállalatokat vonzottak Romániába, mint a Renault Rt. és a Ford Motor Co. – emlékeztet a Bloomberg.

Croitoru kijelentését támasztja alá a Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának nemrég kiadott közleménye is,

miszerint az általuk képviselt cégek csaknem negyede csökkentette vagy teljesen bezárta tevékenységét 2015 októbere óta.

Az egyik fő ok a munkaerővel járó kiadások növekedése, amit a munkaerőhiány, a bürokrácia, a nagy adók és a korrupció követnek.

A brit Alison Hayes készruhagyár márciusban zárta be romániai gyárát, az egyik ok a munkaerővel járó kiadások növekedése volt. A Világgazdasági Fórum által készített, a 2016-os adatokon alapuló versenyképességi rangsorban Románia kilenc helyet veszített, és jelenleg 138 ország között a 62.