Molnár Judit 2017. július 18., 23:45

Pénzügyi ugrabugra

A  szó, amit használt, a ţopăială a balkáni-fanarióta hatás alatt nyögő főváros szlengje, gúnyosabb és közönségesebb a mi ugrabugránknál, de azért nem mi, maiak vagyunk a hibásak, amiért a mi köznyelvünk egy kissé különböző behatásokra alakult az idők során.

A leszavazott, majd visszakérezkedő és elengedhetetlenül fontosként ismét kormányra emelt népségnek láthatóan nem tetszett az elnök szóbeli szurkálódása. Miért is tetszett volna azoknak az embereknek, akik a maguk butaságából kiindulva mindenkit félkegyelműnek néznek, az épphogy kimondott szavaikat a másik pillanatban szemrebbenés nélkül letagadják, és úgy viselkednek, mintha az egész ország családi hűbérbirtokuk volna, tele hemzsegő, alázatoskodó jobbággyal.

Az ilyeneknek fáj leginkább az igazság, de bárhogy is forgatnánk, képtelenség volna rávezetni őket arra, hogy nézzenek már végre a saját tetteik mögé is, és legyen akármennyire nehéz, próbáljanak másokra is gondolni, ne csak a saját zsebük és bankszámláik dagasztására. Talán sikerülhetne is egyiknek-másiknak, de azt nem hiszem, hogy eszükbe jutna: amit december óta művelnek, az tulajdonképpen amolyan pénzügyi élveboncolás.

A váratlanul bedobott, ragyogónak hitt ötleteik, amelyeket – sajnos – az emberek nagy része el is hitt, körülbelül annyit érnek vagy még annyit sem, mint a pitypang bóbitája: pillanatok alatt elszáll a semmibe! A magam részéről hallatlanul erkölcstelennek tartom ezeket az „élveboncolási” kísérleteket, a „lássuk, mit szólnak hozzá” teszteket, melyek egyenes ági rokonaik ugyan a néhai közhangulatot vizsgáló kísérletezéseknek, azok viszont végül csak bekövetkeztek, persze sokkal enyhébb formában – mindenki nagy (!!) örömére.

Ezek a mostani ugrabugrák olyanok, mint a harcművészek pengeváltásai, gyorsak és veszélyesek. És azért is felháborítóak, mert ezekkel csak az idő telik, egy helyben ugrándozunk, de hát ez is a céljuk. Hisz mostanra már világos lett, hogy a fennhéjázásukon, önteltségükön kívül egyebet nem tudnak. Nincs egy igazi szakemberük, vagy ha netán akadna is, azt gyorsan eltávolítják, maradjon elég hely a porondon a szánalmas ugrifüleseknek.