Tízmillió lejből újítják fel a kolozsvári Tűzoltótornyot

Kiss Előd-Gergely 2017. július 18., 23:00

Többek között a kolozsvári Tűzoltótorony felújításáról döntött keddi ülésén a helyi képviselő-testület: a beruházás 10,2 millió lejbe kerül, a kivitelezőnek pedig egy éve lesz korszerűsíteni a műemlék ingatlant.

Fotó: Adevărul

A kedden egyhangúlag és vita nélkül elfogadott határozat nyomán az önkormányzat hamarosan közbeszerzési eljárást hirdet. A tanácsosok arról is döntöttek, hogy egyúttal a Tűzoltótorony környéke is megújul.

Szintén ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el ugyanis azt a határozatot, amely szerint modernizálják a Szappany (Tipografiei) utcának a Tűzoltótorony körüli szakaszát. Többek között kiszélesítenek egy részt, így a gyalogos- és az autós forgalom számára is zökkenőmentesebbé, illetve biztonságosabbá válik a közlekedés.

Nistor Dániel RMDSZ-es önkormányzati képviselő a tanácsülést követően a Krónikának úgy értékelt: azért volt fontos meghozni ezt a döntés, mert így

a Tűzoltótorony végre visszakerülhet a város turisztikai körforgásába.

A műemlék épületet a Romániai Építészek Rendje által kiírt pályázatot megnyert terv alapján újítják fel. Guttmann Szabolcs, az építészek rendje erdélyi fiókjának vezetője, a szakmai zsűri tagja korábban úgy nyilatkozott: a pályázatra 25 munkát küldtek be, a nyertes terv pedig

egy „városi baldachint” álmodott meg a legfelső szint helyére, valamint egy olyan szintet, amely szabad rálátást biztosít az egész városra.

A kilátóra fellátogatók a panoráma megcsodálása mellett a város makettjét is megtekinthetik majd. Kortárs építészeti megoldás, hogy a terasz teteje tükör lesz, így ha valaki felnéz, meglátja benne a kincses várost, annak miniatűr verzióját és magát a tornyot is. A felújítás során korhű építőanyagokat használnak.

A keddi tanácsülésen arról is döntöttek, hogy a Vasutaspark hivatalosan is a városi közvagyon részévé váljon, ez volt az utolsó adminisztratív lépés annak érdekében, hogy az önkormányzat és a kolozsváriak végre teljes mértékben birtokukba vehessék a zöldövezetet. Hosszas tulajdonjogi huzavona után így a város szabadon rendelkezhet a kiterjedését tekintve Kolozsvár második legnagyobb parkjával.

Amint arról beszámoltunk, a város már évek óta kéri, hogy a Vasutaspark a közlekedésügyi minisztériumtól kerüljön át önkormányzati tulajdonba, erre végül néhány hete bólintott rá a kormány. A városháza a zöldövezet felújítását tervezi, a takarításnak már nekifogtak.

{K1}